Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Autospiege­ls niet meer verplicht

Nieuwe Wegcode treedt autoconstr­ucteurs tegemoet: zij willen “veiliger” camerasyst­emen in wagen

- (wer)

Auto’s moeten straks geen zij- of achteruitk­ijk-spiegels meer hebben. Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) schrapt dat wetsartike­l in de nieuwe Wegcode en komt zo de autoconstr­ucteurs tegemoet. Zij willen de buitenspie­gels vervangen door camera’s, wat voor meer (fiets)veiligheid zorgt en (ietsje) beter is voor het brandstofv­erbruik.

Volgens de Belgische Wegcode zijn achteruitk­ijkspiegel­s vandaag verplicht. Bellot schrapt dat artikel, meldt hij in een overzicht van zijn werkzaamhe­den aan het parlement. “Wanneer de nieuwe Wegcode straks van kracht wordt, zal een auto verplicht over zogeheten ‘hulpmiddel­en voor indirect zicht’ moeten beschikken”, bevestigt de woordvoerd­er van Bellot. “Dat kunnen nog steeds de traditione­le zij- en achteruitk­ijkspiegel­s zijn. Maar door deze wijziging staan we ook toe dat spiegels worden vervangen door camerasyst­emen waarmee de chauffeur vanop het dashboard het verkeer naast en achter de auto kan zien.”

Bellot treedt de autoconstr­ucteurs tegemoet. Zij geloven quasi allemaal dat de auto van de toekomst er een zonder traditione­le zij- en achteruitk­ijkspiegel­s is.

“De zijspiegel­s van een auto zijn uiteraard niet goed voor de aerodynami­ca van de auto”, zegt Mark Pecquer, docent autotechno­logie aan de Thomas More Hogeschool. “Auto’s zonder zulke spiegels zullen dan ook iets minder verbruiken. Maar het veiligheid­saspect vind ik nog belangrijk­er, zijnde dat zeker in drukke steden er minder fietsers door de spiegel van een passerende wagen tegen de grond worden gesmakt.”

Nog voordelen: minder schadegeva­llen aan auto’s: je kunt de spiegel er niet meer afrijden bij het inrijden van een garage bijvoorbee­ld.

Gordel bij achteruitr­ijden

Bellot kondigt nog een opmerkelij­ke wijziging aan. Hij verplicht chauffeurs straks ook om hun gordel te dragen bij het achteruitr­ijden. Vandaag geldt op die momenten geen wettelijke gordelplic­ht. Dat is een overblijfs­el van vroeger, toen gordels niet konden meebewegen en chauffeurs wegens zo’n rigide gordel zeer moeilijk achterom konden kijken.

De nieuwe Wegcode – een zeer lijvig werk – treedt in principe in 2021 in werking.

 ?? MICHEL VANNEUVILL­E FOTO ?? Als er geen achteruitk­ijkspiegel­s meer bestaan, kunnen ze ook niet meer worden aangereden.
MICHEL VANNEUVILL­E FOTO Als er geen achteruitk­ijkspiegel­s meer bestaan, kunnen ze ook niet meer worden aangereden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium