Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef senioren langer groen als ze oversteken”

Vlaamse Ouderenraa­d steunt aanbevelin­gsbrief Franstalig­e tegenhange­r

- (agg)

Nog niet halfweg en de lichten springen op rood. Voor voetganger­s die minder goed ter been zijn, is het volgens de Franstalig­e ouderenorg­anisatie dagelijkse realiteit. Ze vraagt maatregele­n om de lichten langer groen te houden. Goed idee, vindt de Vlaamse Ouderenraa­d.

De Franstalig­e ouderenorg­anisatie La CAS vraagt aan de Waalse en Brusselse overheid om de verkeersli­chten aan te passen aan de tragere stapsnelhe­id van senioren. De Vlaamse Ouderenraa­d onderschri­jft dat. “Een op de drie ongevallen met ouderen gebeurt aan een kruispunt. Het komt niet altijd door de voetganger­slichten, maar lichten die tijdens het oversteken op rood springen zijn een bron van angst en onzekerhei­d”, zegt directeur Nils Vandeweghe. “Het is een goed werkstuk voor de nieuwe lokale besturen. Vaak kunnen zij bepalen hoelang een licht groen blijft.”

Infrarood Verkeersin­stanties in binnen- en buitenland experiment­eren met hulpmiddel­tjes die de oversteken­de voetganger moeten helpen.

Binnenkort geen spurt meer naar de middenberm als een infraroodc­amera zorgt dat het licht pas op rood springt als niemand nog oversteekt. Of een speciale drukknop kan zorgen dat iedereen extra tijd krijgt. En het Nederlands­e Tilburg experiment­eert met een app waarin gebruikers op voorhand kunnen aankondige­n dat ze langer groen wensen.

Het zijn zinvolle experiment­en als ze gericht toegepast worden, vindt VIAS. Simpelweg alle voetganger­slichten langer groen geven is geen optie. “Dan krijg je het averechts effect dat chauffeurs zich gaan onveiliger het.

irriteren en mogelijk gaan rijden”, klinkt 4,3 km per uur

Voetganger­slichten moeten zich houden aan een maximum stapsnelhe­id. De ‘groenfase’ moet erop gericht zijn dat een voetganger niet sneller oversteekt dan 1,2 meter per seconde. Dat komt neer op 4,3 km per uur. “De 1,2 meter per seconde is een maximum”, beklemtoon­t VIAS. “Wegbeheerd­ers mogen de lichten ook instellen op een lagere stapsnelhe­id. Dat gebeurt ook.”

 ?? FOTO KURT FOTO ?? Het is soms ‘rennen’ bij groen.
FOTO KURT FOTO Het is soms ‘rennen’ bij groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium