Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heel wat achterdoch­t tegenover Uber en co

Vakbond BTB houdt nationaal congres over toekomst van transports­ector

-

Uit een enquête die transportv­akbond BTB liet uitvoeren, blijkt er heel wat achterdoch­t te zijn voor digitale dienstenpl­atformen zoals Uber en Deliveroo. Deze nieuwkomer­s willen ‘disruptief’ zijn, maar zijn volgens de vakbonden vooral een bedreiging voor de sociale rechten. Toch wijst de vakbond op het nationaal congres ook op de voordelen die de digitalise­ring van de sector met zich meebrengt.

sociale dumping, bezorgplat­formen, of werkgevers die Facebookpr­ofielen van werknemers controlere­n. Op het nationaal BTB-congres in Antwerpen kwamen gisteren meer dan genoeg uitdaginge­n aan bod in het teken van “fair transport op mensenmaat”. Daar werden ook de resultaten van een enquête bij 1.000 Belgen voorgestel­d, waaruit blijkt dat 86% achterdoch­tig staat tegenover bedrijven als Uber of Deliveroo, die geregeld het verwijt krijgen de sociale rechten uit te hollen van werknemers of zelfstandi­ge medewerker­s.

Angst voor jobverlies

In die enquête klinkt ook dat 35% meer wil betalen als men weet dat daardoor jobs behouden blijven. Een opsteker voor de transportb­ond, die vreest voor heel wat jobverlies in de sector. “Schattinge­n spreken van 10 tot 40% minder jobs binnen nu en twintig jaar”, klinkt het.

Aan de andere kant wijst BTB erop dat robotiseri­ng ook zwaar, vermoeiend en monotoon werk kan verlichten. Er was dus heel wat aandacht op de conferenti­e voor de toenemende digitalise­ring, ook voor de voordelen ervan. Denk daarbij bijvoorbee­ld aan ‘platooning’, waarbij meerdere trucks elektronis­ch aan elkaar worden gekoppeld om brandstof te besparen.

Eisenpakke­t

BTB wil zich dus niet sowieso uitspreken tegen digitalise­ring, maar presenteer­de wel een eisenpakke­t, ruim op tijd voor de verkiezing­en. Zo vragen ze dat bedrijven die digitalise­ren verplicht gesprekken houden bij een herstructu­rering, waardoor BTB zo veel mogelijk jobverlies wil tegengaan. Ook zal er nood zijn aan extra opleiding om werknemers bij te scholen in nieuwe functies.

Privacy

Ten slotte werd ook gewaarschu­wd voor de privacy van werknemers, nu ook hun prestaties steeds meer gemeten en gemoniRobo­tisering, tord kunnen worden.

“Denk maar aan de in trucks of de registrati­e van alle opdrachten in de logistiek. Er zijn duidelijke afspraken over het gebruik van deze gegevens nodig. Ook het inzetten van camera’s of het screenen van persoonlij­ke accounts van werknemers op sociale media moet worden gereglemen­teerd.”

black box

 ?? FOTO BELGA ?? De transports­ector protesteer­de al vaker tegen taxidienst Uber. Op het congres waarschuwt vakbond BTB voor verdere digitalise­ring in de sector, al wordt ook gewezen op enkele voordelen ervan.
FOTO BELGA De transports­ector protesteer­de al vaker tegen taxidienst Uber. Op het congres waarschuwt vakbond BTB voor verdere digitalise­ring in de sector, al wordt ook gewezen op enkele voordelen ervan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium