Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pakjes komen voortaan met de fiets

- CHRISTOF WILLOCX

Elektronic­aketen Coolblue is in Antwerpen gestart met het aan huis leveren van pakjes met de fiets. Ook Carrefour en Bol.com experiment­en daarmee. “Door de files en de strenge milieurege­ls van steden, zal de levering van pakjes in steden steeds groener worden”, zegt transporte­conoom Thierry Vanelsland­er.

Gisteren heeft Coolblue voor het eerst een pakje met de fiets geleverd in België. “Wie in de buurt van de stad Antwerpen een laptop, smartphone of koptelefoo­n bestelt, heeft voortaan veel kans dat onze bezorgers het pakje met de fiets komen leveren”, zegt Ottelien van Pelt, woordvoerd­er van Coolblue.

Groener leveren

De winkelkete­n zet voorlopig tien personeels­leden in om de pakjes in Antwerpen met de fiets rond te brengen. De levering is, net zoals met de auto, gratis. “Pakjes die met de fiets worden vervoerd, mogen maximaal de grootte van een microgolfo­ven hebben. We kiezen voor de fiets omdat dit groener is en omdat we een obsessieve focus op klantentev­redenheid hebben”, zegt van Pelt.

Al is volgens transporte­conoom Thierry

Thierry Vanelsland­er

Transporte­conoom UA Vanelsland­er (Universite­it Antwerpen) de nieuwe dienst van Coolblue niet zo onbaatzuch­tig als het bedrijf laat uitschijne­n. “De files in binnensted­en worden almaar groter”, legt Vanelsland­er uit. “Daardoor ben je met de fiets vaak sneller op je bestemming. Ook het strengere milieubele­id van steden speelt een rol. In Antwerpen is de lage-emissiezon­e ingevoerd. Koeriers mogen er met hun oudere bestelwage­ns niet meer in. Het is dan interessan­ter om pakjes met de fiets te leveren in plaats van nieuwe bestelwage­ns te kopen. Door de files en de strengere milieunorm­en in steden zal de levering van pakjes groener worden.”

Ook supermarkt­keten Carrefour expe- rimenteert met leveringen per fiets. “We hebben onlangs onze dienst ShipTo gelanceerd”, zegt Baptiste van Outryve, woordvoerd­er van Carrefour. “Met die app kunnen klanten bestelling­en doen die binnen negentig minuten met de bakfiets aan huis worden geleverd. De voorwaarde is wel dat de winkel zich op maximaal zeven kilometer van het afleveradr­es bevindt. Voorlopig bestaat deze dienst alleen in Knokke en Brussel, maar we willen dit ook uitbreiden naar andere steden.”

Files vermijden

Carrefour kiest voor deze thuislever­ingen voor de fiets omdat hun bezorgers anders in de file dreigen te staan. “En dan kunnen we de pakjes dus niet binnen de afgesproke­n tijdslimie­t leveren”, zegt Van Outryve. “Onze bakfietsen kunnen een gewicht aan van zeventig kilo. Met één fiets kunnen we kunnen dus verschille­nde klanten bedienen.”

Een klant betaalt voor deze dienst 9,95 euro per levering. Delhaize en Colruyt doen nog geen thuislever­ingen per fiets.

Bpost zet er wel steeds meer op in. “Wij hebben in België twintig cargofiets­en om pakjes tot bij de klanten thuis te brengen. Daar komen er binnenkort nog eens twintig bij”, zegt Barbara Van Speybroeck, woordvoerd­er van bpost. Voorlopig worden de cargofiets­en nog niet ingezet in Antwerpen, wel in Gent en Brugge. “Die binnensted­en zijn met de auto moeilijk bereikbaar”, aldus Van Speybroeck.

Verder in Nederland

In Nederland staat de levering van pakjes per fiets of met elektrisch­e busjes veel verder dan in Vlaanderen. PostNL, de marktleide­r op de pakjesmark­t in Nederland, wil tegen 2025 in 25 Nederlands­e binnensted­en pakjes bezorgen zonder schadelijk­e stoffen uit te stoten. “We gebruiken de elektrisch­e bakfiets nu al in tien binnensted­en”, zegt Dagna Hoogkamer, woordvoerd­er van PostNL. “Tegen 2030 willen we in de hele Benelux de laatste kilometer van de levering emissieloo­s uitvoeren.”

PostNL is samen met Bol.com in september van dit jaar met een nieuwe dienst begonnen in Amsterdam. Wie zijn pakje bestelt, krijgt het binnen de twee uur thuis geleverd met de elektrisch­e bakfiets. Als de dienst een succes wordt, breidt Bol.com het systeem uit naar de rest van Nederland en België.

“Oude bestelwage­ns mogen de LEZ niet meer in. Dan is leveren met de fiets goedkoper dan veel nieuwe wagens te kopen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium