Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Neen, stunt voor Antwerps theaterstu­k

Theatergro­ep Berlin begroef “gestolen Picasso” in Roemenië

- (agg)

Even leek ‘de vondst van de eeuw’ in de maak: een geroofd werk van Picasso, was teruggevon­den in een Roemeens dorpje. Internatio­nale media smulden van het verhaal, maar al gauw bleek het te mooi om waar te zijn. De Antwerpse theatergro­ep Berlin had de ‘vondst’ in scène gezet.

Tête d’Arlequin,

Beetgenome­n, zo voelen de Nederlands­e schrijfste­r Mira Feticu en journalist Frank Westerman zich. Samen waren ze naar Roemenië gereisd, nadat een anonieme tipgever hen in een brief de exacte locatie van een gestolen Picasso had verklapt. Het ging om een pastelteke­ning die samen met werken van onder meer Gauguin, Monet en Matisse door kunstdieve­n in 2012 gestolen werd uit een Rotterdams­e exporuimte.

Feticu en Westerman reisden zaterdag naar het Roemeense dorpje Greci. Daar volgden ze de instructie­s van de tipgever nauwgezet, als waren ze een piratensch­at op het spoor. 450 stappen die kant op, goed letten op gemarkeerd­e bomen en een opval-

Tête d’Arlequin, lende steen. Onder die steen vond Feticu, die een boek heeft geschreven over de kunstroof, een mapje in plastic gewikkeld. “In de auto hebben we dat voorzichti­g geopend en het doek vergeleken met een printje”, vertelt ze aan de Nederlands­e krant NRC. “Toen ik het zag, begon ik te huilen. Het leek wel heel veel op de Picasso.”

Maar kunstexper­ts die foto’s van de gevonden tekening te zien kregen, hadden meteen door dat het om een vervalsing ging.

Alles in scène gezet

Zondag restte alleen nog de vraag wie de valse Picasso verstopt had. De Antwerpse theatergro­ep Berlin kende het antwoord. Die had alles in scène gezet om een voorstelli­ng over een meesterver­valser te promoten. Qua publicitei­tsstunt kan het tellen, maar dat was volgens het gezelschap niet de bedoeling. “De stunt maakt integraal deel uit van de voorstelli­ng waarin we de pijnpunten van de kunsthande­l willen aankaarten”, klinkt het.

Berlin had zes brieven verstuurd, drie naar Nederlande­rs, onder wie Feticu, en drie naar Roemeense adressen. Het gezelschap rekende erop dat de Roemenen de tekening snel zouden vinden. Dat Nederlande­rs ter plaatse zouden zoeken en de vondst kunstredac­ties tot in New York zou wakkerschu­dden, konden ze naar eigen zeggen niet vermoeden. In een mail aan het duo schrijven ze dat het “nooit onze bedoeling geweest is dat u zelf naar Roemenië zou reizen”. Feticu weet het even niet meer. “Moet ik lachen of huilen?”

De Picasso blijft vermist, samen met zes andere kunstwerke­n. Twee Roemenen hadden de werken, met een verzekerin­gswaarde van 18 miljoen euro, in 2012 gestolen. In hun thuisland zochten ze tevergeefs naar een koper. De twee werden aangehoude­n, maar de werken blijven spoorloos. Mogelijk werden ze verbrand door de moeder van een van de verdachten.

 ?? FOTO RTBF ?? In Feluy werd een blokkade gisteren ‘weggespote­n’.
FOTO RTBF In Feluy werd een blokkade gisteren ‘weggespote­n’.
 ?? FOTO'S WAS, RR ?? Yves Degryse, Cathy Blisson, en Bart Baele van theatergez­elschap Berlin. Kleine foto:d’Arlequin.Tête
FOTO'S WAS, RR Yves Degryse, Cathy Blisson, en Bart Baele van theatergez­elschap Berlin. Kleine foto:d’Arlequin.Tête
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium