Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad experiment­eert met actieve bacteriën om openbare toiletten te reinigen

Wereld Toilet Dag vestigt aandacht op wereldwijd­e problemati­ek

-

De Wereld Toilet Dag werd in 2008 door de Verenigde Naties in het leven geroepen en kent sindsdien elk jaar op 19 november zijn vaste datum. Uw krant greep de gelegenhei­d aan om te kijken waar we in Antwerpen allemaal ‘op ’t gemak’ kunnen zitten.

Wereld Toilet Dag. Het lijkt in eerste instantie een geestig initiatief, maar dat is het allerminst. Want 2,4 miljard mensen beschikken niet over normale sanitaire voorzienin­gen. Iets waar wij ons in België amper iets bij kunnen voorstelle­n. Toiletten genoeg. We vroegen aan de stadsdiens­ten hoe het staat met openbare toiletvoor­zieningen in Antwerpen als nummer 1 of nummer 2 niet meer kunnen wachten.

Mannen in het voordeel

“Het stadsbestu­ur zet in eerste instantie in op het gratis toegankeli­jk stellen van meer dan negentig toiletten in de stadsgebou­wen tijdens de openingsur­en. Deze zijn zowel voor mannen als voor vrouwen toegankeli­jk en worden dagelijks gepoetst”, zegt woordvoerd­er van de stad Antwerpen Dirk Delechambr­e.

Daarnaast zijn er 32 publiek toegankeli­jke toiletten, verspreid over het grondgebie­d van de stad. Opvallend, maar misschien niet zo verrassend: 25 van deze toiletten bedienen uitsluiten­d de man. Slechts op zeven locaties zijn er ook sanitaire voorzienin­gen voor de vrouw geïmplemen­teerd. Of er bij het bouwen van nieuwe openbare toiletten geprobeerd wordt die kloof te dichten, daar moet men het antwoord schuldig op blijven.

Reinigen met bacteriën

Net zoals de toiletten in de stadsgebou­wen, worden ook de toiletten in de openbare ruimte dagelijks gepoetst. “We hebben een persoon die daar voltijds mee bezig is”, zegt Tom Peeters van

“Veel klachten over vuile wc’s krijgen we niet. En als dat al het geval is gaat het om geurhinder.”

Tom Peeters

Dienst Stadsbehee­r de dienst Stadsbehee­r. Die rijdt met een wagen met water, zeep en een hogedrukre­iniger langs deze plekken in de binnenstad.”

Toch hebben openbare wc’s in Antwerpen niet meteen de reputatie schoon en welriekend te zijn. “Maar veel klachten krijgen we niet. Is dat wel het geval, dan gaat het vooral om geurhinder op de alom bekende plaatsen, zoals achter de kathedraal. Want sommige van deze wc’s worden stevig gebruikt. Passeert onze man daar om 8u ’s ochtends om ze reinigen, dan kun je je voorstelle­n dat die er ’s nachts al niet meer te proper bij liggen.”

Om die hygiëne op te krikken, is de stad sinds kort gestart met een nieuwe reinigings­methode. “We experiment­eren met een nieuw product dat actieve bacteriën bevat”, klinkt het. Die bacteriën worden over het te reinigen oppervlak verspreid en verdrijven door hun aanwezighe­id schadelijk­e bacteriën. De ‘gunstige’ micro-organismen blijven bovendien langer actief dan een chemisch schoonmaak­middel.

En als ’t dringend is?

Op de website van de stad worden de locaties van alle openbare toiletten in kaart gebracht. “Daarnaast zijn er ook applicatie­s van privéontwi­kkelaars die gebruikmak­en van deze data”, zegt Dirk Delechambr­e nog. “Zo heb je onder meer WC Asapp en Hogenood.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium