Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jerome op één na beste chocolader­eep ter wereld

Antwerps koppel haalt zilver op ‘wereldbeke­r’ in Italië

- MAAIKE FLOOR

Nadat de Antwerpse chocolader­eep Jerome in augustus al werd uitgeroepe­n tot de beste chocolade van Europa, heeft de reep nu zilver gehaald op de ‘wereldbeke­r’ in Florence. “Soms moeten we onszelf even in de wang knijpen dat dit echt is.”, zeggen Tom Geens en Isabelle Quirynen van Coup de Chocolat.

Ze zijn amper twee jaar bezig en nu al heeft de donkere chocolader­eep van Coup de Chocolat twee prijzen op zijn naam staan: goud in Europa en zilver in de wereldfina­le van de Internatio­nal Chocolate Awards.

“We konden er zelf niet bij zijn in Venetië afgelopen weekend”, vertelt Isabelle Quirynen. “We probeerden het te volgen via een livestream, maar die viel uit. Daarom was de verrassing des te groter toen we wat later de mail kregen met het nieuws dat we zilver hadden behaald.”

De chocolader­epen van Coup de Chocolat – de Gusta, Marcel en prijsbeest Jerome – zijn te koop bij gespeciali­seerde winkels, bakkers en koffiebars in België, Duitsland, Nederland en Frankrijk. “We hopen dat door deze prijs nog meer mensen onze chocola leren kennen”, zegt Isabelle. “We zouden onze repen ook graag in Scandinavi­ë verkopen. Deze erkenning kan daar bij helpen.”

Het eerste jaar maakten Tom en Isabelle tienduizen­d repen per jaar in hun atelier van 12 vierkante meter in Antwerpen-Noord. Ondertusse­n zijn ze verhuisd naar Linkeroeve­r, waar ze een iets groter atelier hebben. “Het blijft heel klein, maar we hebben twee nieuwe machines gekocht”, vertelt Isabelle. “Daardoor kunnen we de chocola fijner vermalen zodat die echt smelt op je tong.”

Toen Tom en Isabelle zondag het goede nieuws kregen, waren ze thuis met vrienden. Ook hun zoontje Jerome was erbij, naar wie de chocolade vernoemd is.

Tom en Isabelle waren zelf niet naar Florence afgereisd omdat dat niet zo handig was met hun vijf maanden jonge zoontje Nino, en ook omdat ze al hun vrije tijd in de productie willen steken. Isabelle: “We hebben naast ons werk als chocolatie­r ook nog een andere job. Ik voor Groen en Tom geeft Nederlands voor anderstali­gen. We werken deeltijds om daarnaast zo veel mogelijk in ons atelier aan de slag te kunnen.”

Chocola uit Taiwan

Het bijzondere aan de repen is dat ze alleen ecologisch geteelde bonen gebruiken van plantages die ze zelf bezocht hebben. De bonen voor Jerome komen uit het noorden van Colombia. “We werken daar met iemand die zorgt dat de fermentati­e goed verloopt. Dat is belangrijk voor de smaak. Wij kiezen ook bewust voor maar twee ingrediënt­en: cacao en suiker. Zo blijft de chocolade puur.”

Hoe de winnende chocola uit Taiwan smaakt, hebben Tom en Isabelle nog niet kunnen proeven. “Dat zullen we binnenkort zeker doen. In Nederland is er een winkeltje waar ze die chocola verkopen.”

www.coupdechoc­olat.be

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Tom en Isabelle met hun winnende chocolader­eep.
FOTO'S JORIS HERREGODS Tom en Isabelle met hun winnende chocolader­eep.
 ??  ?? Het prijsbeest van Isabelle en Tom.
Het prijsbeest van Isabelle en Tom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium