Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oranje miraculeus door

Nederland mag dankzij twee goals in laatste vijf minuten naar Final Four

- FRANK BUYSE

Tot zijn eigen stomme verbazing heeft Nederland zich kunnen plaatsen voor de Final Four. Een zwak Oranje leek al na twintig minuten door twee Duitse goals neergesabe­ld en kon tot tien minuten voor tijd eigenlijk geen aanspraak maken op het gelijkspel dat voldoende was voor kwalificat­ie. Maar in een dolle slotfase scoorden plots nog Promes en dan Van Dijk. Oranje is écht terug.

Na 20 minuten stond Nederland wel 2-0 achter. Eerst Werner, een knal van aan de 16 meter in de hoek. En dan Sané, een afgeweken schot op Tete. Twee mokerslage­n waar de bezoekers zich nooit meer leken van te herstellen. Want wég het zelfzekere en frisse spel van tegen de Fransen. Geen antwoord op het stevige, compacte spel van de Duitsers. Op rechts zag Tete alle kleuren van de regenboog en kreeg Van Roon geen vat op de door de Duitse bondscoach Löw toch in de armen gesloten Leroy Sané.

De uitblinker­s van vorige interlands, Frenkie de Jong en Depay raakten maar niet in hun spel, Gnabry kopte nog voor de rust bijna zelfs de 3-0 binnen.

Na de rust móést Nederland wel komen maar Oranje bleef stroef voetballen, kon nauwelijks voor gevaar zorgen. Duitsland leek moeiteloos stand te houden en zorgde in de omschakeli­ng zelfs voor het meeste gevaar – Werner besloot nipt naast en Sané kwam een tip tekort. Het leek hopeloos, maar toen bleek toch welk karakter coach Ronald Koeman in zijn elftal heeft gekregen. Eerst laaide de hoop weer op met een goal vijf minuten voor tijd van Promes. En vijf minuten later zorgde verdediger en aanvoerder Van Dijk himself voor het mirakel. Met een omhaal kwalificee­rde hij Oranje. Duitsland had de verloren eer van 2018 toch een béétje gered. Maar Oranje triomfeerd­e. De ontlading was bijzonder groot: Oranje is dit jaar écht opgestaan!

?? FOTO AFP ?? Aanvoerder Van Dijk heeft de kwalificat­ietreffer gescoord.
FOTO AFP Aanvoerder Van Dijk heeft de kwalificat­ietreffer gescoord.