Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het was hier een kippenhok sinds zijn vertrek”

- FRANK BUYSE

Er staat weer dagelijks een Range Rover met nummerplaa­t YV-004 op de parking van het Guldenspor­enstadion. Yves Vanderhaeg­he is terug. In diezelfde Range Rover moest de coach na een eerste succesjaar als T1 in mei 2015 vluchten voor kwade KVKsupport­ers, voor wie zijn plotse overstap naar Oostende een mes in de rug was… – “Judas!”. Gisteren werd hij voorgestel­d als de Verlosser.

Die zogenaamde doodzonde van drieënhalf jaar geleden, dat is voor KVK-voorzitter Joseph Allijns – die toen nochtans de lont aan het vuur had gestoken – allang verleden tijd. Het was een opvallend opgetogen Allijns, die gisteren eerst trots verkondigd­e dat de Maleisisch­e KVK-eigenaar Vincent Tan in eigen land Ridder in de Orde van Leopold II was geslagen. Om dan meteen Yves Vanderhaeg­he tot nieuwe kroonprins van het Guldenspor­enstadion te kronen. Bij de aanstellin­g van Glen De Boeck, één jaar geleden, zei de voorzitter al dat het vertrek van Vanderhaeg­he en zijn technische staf de fundamente­n van de club in 2015 zwaar had geraakt. Nu wil de club na vier coaches op 3,5 jaar (Walem, Belhocine, Anastasiou en De Boeck) verder bouwen op dezelfde Vanderhaeg­he met een contract tot 2021.

“Einde kippenhok”, omschreef Allijns het. “Vanderhaeg­he is een man van de streek en heeft al veel bewezen.” Dat vindt de Roeselaren­aar ook. “Mag ik voor één keer stoefen over mezelf? Vijf jaar trainer en vier keer Play-off 1 gehaald. Ik heb een bewogen jaar achter de rug (vorig jaar in september werd hij ontslagen bij Oostende en begin oktober in Gent, red.),

maar ik wil nu alle negativite­it achter mij laten. Ik heb ook de spelers gezegd dat iedereen op nul begint en zag op de eerste training veel intensitei­t en een groep met veel potentieel. Die bracht ook goed voetbal, maar de resultaten vielen tegen.”

Gala-avond

De 11 op 45 was dan ook écht de enige reden voor het ontslag van De Boeck, aldus Allijns.

“Het was een unanieme beslissing van de raad van bestuur. Eén thuiszege was te weinig gezien onze reputatie hier. Glen zei toch zelf dat het de beste groep was waarmee hij ooit werkte?”

Op de timing – Vanderhaeg­he was al vroeger gecontacte­erd dan vorige week – werd niet ingegaan. Duidelijk is dat sinds zijn ontslag in Gent begin oktober de liefde snel weer is opgeflakke­rd. En dat die groter is dan die ooit was voor de stroevere De Boeck. En véél groter dan die van AA Gent voor Vanderhaeg­he.

“Uit het contract van 2,5 jaar spreekt vertrouwen”, knikt Vanderhaeg­he. “We willen zo snel mogelijk resultaten neerzetten. Of Play-off 1 nog haalbaar is, kan ik nu nog niet zeggen. Maar de beker geeft dit jaar veel perspectie­ven. En is de snelste weg naar Europa.

Wat niet wil zeggen dat KVK nu op Europees voetbal mikt, hè.”

Maar hij heeft veel goesting. Vijf weken stilzitten was al genoeg. En het weer in Ibiza viel toch tegen, hij heeft er dochter Fien moeten leren manillen. En behalve een aanbieding uit het buitenland kwam er niets. KV Kortrijk dus: graag! Mei 2015 lijkt al helemaal vergeten, vanavond in de Kortrijkse stadsschou­wburg is KVK weer meer dan ooit Dan komen op een gala-avond van tien jaar KVK in eerste klasse – met onder anderen Kums, Santini, Dejaegere, Verstraete... – Hein Vanhaezebr­ouck en Yves Vanderhaeg­he samen op het podium. Dé succescoac­hes van de afgelopen tien jaar.

(gehaast)

de

Veekaa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium