Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoog bezoek in Lotto Arena: de winnaar van de Champions League

- PATRICK CEULEMANS

Hoog bezoek vanavond in de Lotto Arena. Telenet Giants Antwerp ontvangt Champions League-titelverde­diger AEK Athene. De Griekse topploeg telt een resem internatio­nale vedetten en is ook deze campagne weer een van de kandidaten om de beker met de grote oren in de lucht te steken.

“Spelen tegen de Europese top in de Champions League”, grijnst Dave Dudzinski. “Voor deze wedstrijde­n doe je het. Hier moet je niemand voor opladen. En uiteraard hoop je dat je als team een goede indruk kan nalaten. AEK Athene is een grote club, met een schitteren­d palmares en een resem internatio­nale topspelers.”

Dudzinski draait de jongste weken op hoog toerental. Meestal op de centerposi­tie door de afwezighei­d van de Nigeriaans­e toren Moses Kingsley, maar de afgelopen weken toch weer op de power foward. Ismael Bako startte in de basisvijf en maakt zowel Europees als nationaal indruk. Door de vele blessures moet coach Roel Moors voorzichti­g omgaan met de speelminut­en. Tegen Limburg United kwam dat zondag goed uit, zodat de energiemet­er bij de Giants niet in het rood kwam.

“Willen we in de Champions League met een nieuwe stunt uitpakken, dan zal iedereen weer top moeten zijn”, aldus Dudzinski. “Defense vormt tegen zulke ploegen de sleutel. Je moet uiteraard respect hebben, maar je mag ze niet van het begin van de wedstrijd laten domineren. Dan weet je dat het moeilijk wordt. Neen, we moeten in de match blijven en dan met de steun van de fans, zoals tegen Hapoel Jeruzalem, op zoek gaan naar een nieuw Europees succes.”

Sakota topschutte­r in Champions League

AEK Athene is een grote naam in het Europees basketbal en vormt met Olympiacos Piraeus en Panathinai­kos Athene de in Griekenlan­d. De wedstrijde­n worden gespeeld in de Nikos Galis Olympic Indoor Hall (genoemd naar de beste Griekse speler ooit en met een capaciteit van 18.500). Acht Griekse titels, vier Griekse bekers en drie Europese clubtitels, waaronder dus de Champions League vorig seizoen, staan in de indrukwekk­ende trofeeënka­st. De club werd in 1924 na de Turks-Griekse oorlog door vluchtelin­gen uit Konstantin­opel opgericht. In de Griekse A1 won ze afgelopen weekend met

Grote Drie 67-78 van Kymis en prijkt ze op een gedeelde vierde plaats.

Blikvanger in de ploeg van de Italiaanse coach Luca Benchi is de Servische Griek Dusan Sakota, 2m10 groot en momenteel topschutte­r aller tijden in de jonge Champions League-geschieden­is. Sakota was in 2011 bij Oostende aan de slag. Hij won tweemaal de Euroleague en werd vijf keer Grieks kampioen. In de internatio­nale selectie naast Griekse toppers, drie Amerikanen (o.a. Vince Hunter, ex-NBA), een Canadees, de Cubaan Howard Sant-Roos en de Litouwse internatio­nal Jonas Maciulis (onder meer ex-Real Madrid en Milaan). Maciulis is een van de sterkste forwards in Europa en heeft zowel op clubniveau als met de nationale ploeg van Litouwen een schitteren­d palmares.

AEK Athene heeft uiteraard een megabudget en een selectie die op papier nog indrukwekk­ender is dan die van Hapoel Jeruzalem.

In een bruisende Lotto Arena, met waarschijn­lijk veel Griekse fans, zal Telenet Giants Antwerp weer met een uitzonderl­ijke Europese

prestatie

moeten

uitpakken.

 ??  ?? AEK Athene viert het behalen van de Champions League na een zege in de finale tegen AS Monaco. Die Champions Leaguewinn­aar is vandaag te gast in de Lotto Arena.
AEK Athene viert het behalen van de Champions League na een zege in de finale tegen AS Monaco. Die Champions Leaguewinn­aar is vandaag te gast in de Lotto Arena.
 ??  ?? Dave Dudzinski gaat langs de jonge supporters na een overwinnin­g.
Dave Dudzinski gaat langs de jonge supporters na een overwinnin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium