Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zit met vragen waar ik geen antwoord op weet”

Tom van Walle is zes maanden out met een schouderbl­essure

-

Tom van Walle werd vorige dinsdag in het AZ Monica geopereerd aan de schouder. De 31-jarige beachvolle­yballer liep die zware blessure op tijdens het laatste beachtoern­ooi van het seizoen in het Chinese Yangzhou.

Drie weken voor Yangzhou pakten Van Walle en Koekelkore­n hun eerste medaille op een World Tour-toernooi. In het Chinese Quinzhou werden ze toen knap derde. “We waren echt goed bezig en dan overkomt me zoiets stom”, vertelt Van Walle. “In het laatste toernooi van het seizoen kwam ik op een bepaald moment slecht op mijn schouder terecht. Ik speelde de wedstrijd nog uit. Bij een eerste onderzoek leek de schade ook mee te vallen. Maar een tweede onderzoek bracht de ernst van de blessure aan het licht. De operatie die ik vorige week onderging, was echt noodzakeli­jk.”

Door die operatie moet Van Walle nu zes maanden langs de kant blijven. Een serieuze streep door de rekening met het oog op de Olympische Spelen die er in 2020 aankomen. “Tja, het is wat het is. Veel kan ik er niet aan veranderen. De prognose is dat ik ergens in mei of juni opnieuw aan volleyball­en toekom. Tot dan is het rustig blijven en langzaam opbouwen.”

“Op dit ogenblik moet ik vooral de pijn verbijten, zeker bij het slapen. Het is ijs leggen, pijnstille­rs nemen en proberen de dag door te komen. Zeker dat laatste is lastig omdat ik op dit moment eigenlijk niets kan doen. Het beachvolle­ybal is mijn leven en dat valt nu voor een tijd weg. Dat is best zwaar.”

“Ik blijf ook met de nodige vragen zitten. Hoe moet het nu verder? Wordt ons contract met Sport Vlaanderen dat eind december afloopt nu wel verlengd? Hoe moet het verder met Dries Koekelkore­n, die door mijn blessure ook niet aan spelen toekomt? Wat zijn de financiële gevolgen? Het zijn allemaal dingen die constant door mijn hoofd spoken. En waar ik ook kom, iedereen stelt me die vragen. Het probleem is dat ik er geen antwoord op heb. Het enige wat ik wil, is zo snel mogelijk aan mijn revalidati­e beginnen. Maar ook dat is nog niet voor onmiddelli­jk.”

Scoren op grotere toernooien

Ondanks dat alles heeft Van Walle zijn olympische droom nog niet opgegeven. “We hebben de voorbije maanden getoond mee te kunnen op een meer dan degelijk niveau. Ik ben ervan overtuigd dat we de kwaliteite­n hebben om in de top zestien te staan en mee te kunnen naar de Olympische Spelen. De Spelen zijn nog haalbaar, zeker weten. De periode waarin we de punten kunnen pakken, wordt wel kleiner, maar het kan. Alleen zullen de minder goede resultaten nu zwaarder doorwegen en moeten we die tot een minimum proberen te beperken. We zullen ook moeten pieken naar de grotere toernooien, want daar zijn veel punten te pakken. Het enige wat me nog wel bezighoudt, is de vraag wanneer ik het juiste ritme weer te pakken zal hebben en op niveau zal zijn.”

 ?? FOTO RR ?? Ondanks alles blijft Tom Van Walle de moed erin houden. “De Olympische Spelen blijven mogelijk.”
FOTO RR Ondanks alles blijft Tom Van Walle de moed erin houden. “De Olympische Spelen blijven mogelijk.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium