Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurvrouw bricoleert bushalte

Scholieren dankbaar dat ze zittend én droog met geleende paraplu’s kunnen wachten

-

Met de heraanleg van het centrum van Oostmalle, heeft De Lijn een tijdelijke bushalte gemaakt op de Hoogstraat­sebaan. Buurvrouw Hilde was zo vriendelij­k om er een bank inclusief paraplu’s en afdroogdoe­k te zetten. “Zó lief”, vinden de scholieren.

A4’tje met het woord ‘busbank’ is met duct tape op de kunststof tuinbank geplakt. Wie op de Hoogstraat­sebaan richting Rijkevorse­l rijdt, kan er niet naast kijken. Vooral scholieren van het Immaculata Instituut maken dankbaar gebruik van het zitmeubel. Als je de zitting optilt, is de bank ook een soort opbergkoff­er waar zelfs paraplu’s insteken en een poetsdoek om de bank af te drogen als het geregend heeft.

“Chauffeurs rijden door”

“Normaal stappen we in het dorp op, maar ze zijn daar nu aan het werken”, vertellen Tonny, Jill, Elena, Sybren en Yara. “Daar staat ook geen bank, dus eigenlijk is het hier nog beter. We kunnen ook aan de grote busstelpla­ats op de Antwerpses­teenweg opstappen om de bus naar Rijkevorse­l te nemen, maar daar rijden de chauffeurs soms door, zelfs als de bus nog niet vol zit. Dan is het een heel gedoe om toch nog in Rijkevorse­l te geraken. Aan de halte op de Hoogstraat­sebaan stoppen de chauffeurs wel altijd.”

Wie de lieve weldoener is die uit medelijden met de scholieren een zitbank plaatste aan de baan, weten de jongeren ook niet. De bank hangt met een hangslot vast aan een brievenbus die ons naar het huisnummer 68 leidt. Blijkt dat Hilde Wuyts, die aan de groentento­og in de plaatselij­ke Delhaize werkt, de busbank in het leven heeft geroepen.”

Moeder Theresa

Hilde was gisteren de hele dag niet thuis, maar haar man wel. “Ik zeg wel eens tegen mijn vrouw, omdat ze altijd

Moeder Theresa maar goed wil doen”, lacht de echtgenoot. “Ze vond het zo sneu dat de busgebruik­ers hier altijd rechtstaan­d moesten wachten. Hilde is ook een fan van het recycleren van spullen. Dit tuinmeubel stond nog in onze hof. We gebruiken het niet meer. De bank zit nog prima, ze is alleen wat van kleur verschoten door de zon. Hilde kan er echt van genieten als er busreizige­rs op zitten te wachten. Ze is altijd zo bezorgd om anderen.”

Volgens haar man wordt de noodhalte voor hun deur druk geEen bruikt. Hoelang het nog duurt vooraleer de vaste halte weer in gebruik kan worden genomen, is niet zo duidelijk, maar de middenstan­d kan wel al herademen. Zo heeft bakker Herman Verdonck zijn pop-upwinkel op de Antwerpses­teenweg al kunnen verlaten om opnieuw zijn vertrouwde stek op het dorpsplein in te nemen. Een zegen voor de bakker en klanten, want door het gebrek aan parkeermog­elijkheden was ook de pop-upwinkel een moeilijk verhaal.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Tonny,Jill, Elena en Sybren bij de busbank op de Hoogstraat­sebaan.
FOTO MIA UYDENS Tonny,Jill, Elena en Sybren bij de busbank op de Hoogstraat­sebaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium