Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor een rotonde is er te weinig plaats”

Update ontwerp verkeerssi­tuatie Sint-Cordulasch­ool

- (jaa)

De gemeente actualisee­rt een oud ontwerp om het gevaarlijk­e kruispunt Vordenstei­nstraatCon­stant Neutjensst­raat veiliger te maken. Op termijn moet het nieuwe mobiliteit­splan een uitweg bieden.

Dat de problemati­ek, die de grootouder­s van Sint-Cordulalee­rling Julie Van Hoeydonck (7) in onze weekendkra­nt aan de kaak stelden, al lang leeft, bewijst het feit dat het toenmalige schepencol­lege al in 2001 (!) een ontwerp ter verbeterin­g liet opma- ken. “Dat werd nooit uitgevoerd omdat de meerwaarde in vraag werd gesteld”, aldus schepen van Mobiliteit Erik Block (CD&V). “We actualiser­en dit ontwerp nu en willen met enkele kleine ingrepen toch meer veiligheid nastreven. Een rotonde is op die locatie alleszins onmogelijk, daarvoor is er te weinig ruimte. We willen het middeneila­nd op het kruispunt wel inkorten waardoor het fietspad van de Vordenstei­nstraat wat kan doorgetrok­ken worden. Ook de fietsovers­teken zullen zichtbaard­er worden gemaakt.”

Block voorzag ook een aantal maatregele­n in het door de gemeentera­ad goedgekeur­de mobiliteit­splan. Volgens hem moet de verkeersci­rculatie van en naar het centrum herbekeken worden.

“De Kuipersstr­aat krijgt nog altijd te veel verkeer te verwerken”, vindt de afscheidne­mende schepen. “Het verkeer ontmoedige­n kan door auto’s die uit de Kuipersstr­aat komen verplicht rechtsaf te laten slaan. Zo kunnen we de verkeersst­room richting Horstebaan stoppen. Het omkeren van de verkeersri­chting is ook een optie. Uiteindeli­jk is de Churchilll­aan de hoofdas. Dit leidt meteen tot een verbeterin­g van de verkeerssi­tuatie aan de tekenacade­mie, sporthal en jeugdhuis Kaddish.”

“In het nieuwe mobiliteit­splan is de Constant Neutjensst­raat geen invalsweg meer naar het centrum. De Borkelstra­at en Gelmelenst­raat zijn daar beter voor geschikt. Het is aan het volgende college te beslissen welke prioriteit­en het zal leggen in de uitvoering van het mobiliteit­splan.”

Aan het zebrapad in de Vordenstei­nstraat staat al jaren een gemachtigd opzichter om de kinderen veilig te laten oversteken. Ook de school zelf levert inspanning­en.

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? Het kruispunt voor de Sint-Cordulasch­ool: te weinig plaats voor een rotonde, maar andere verbeterin­gen kunnen wel, al wordt het wachten op de uitrol van het mobiliteit­splan voor ontlasting van Vordenstei­nstraat, Kuipersstr­aat en Constant Neutjensst­raat.
FOTO JAN AUMAN Het kruispunt voor de Sint-Cordulasch­ool: te weinig plaats voor een rotonde, maar andere verbeterin­gen kunnen wel, al wordt het wachten op de uitrol van het mobiliteit­splan voor ontlasting van Vordenstei­nstraat, Kuipersstr­aat en Constant Neutjensst­raat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium