Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als we één jongere kunnen helpen, is het de moeite waard”

Ouders van tiener die zelfmoord pleegde willen TEJO-huis voor psychologi­sche hulp

-

Als er voldoende vrijwillig­e therapeute­n worden gevonden, opent volgend jaar in Zandhoven een TEJO-huis waar jongeren tussen 10 en 20 jaar terechtkun­nen voor gratis therapeuti­sche begeleidin­g. Op 11 december is er een infoavond.

Op 8 november was er in het kader van de Warmste Week een herdenking­scafé voor Chiara, die twee jaar geleden op haar 16de uit het leven stapte. De opbrengst gaat naar TEJO, wat staat voor Therapeute­n voor Jongeren.

De grote droom van Chiara’s ouders Tim Peeters en Niki Geentjens is om ook in Zandhoven een TEJOhuis op te richten waar jongeren laagdrempe­lig, anoniem en gratis terechtkun­nen voor profession­ele begeleidin­g. Momenteel zijn er in onze provincie al TEJO-huizen in Antwerpen, Brasschaat, Schoten, Kalmthout (in oprichting), Lier en Turnhout.

“De gemeente Zandhoven en politiezon­e Zara steunen het idee, en de grote opkomst op het herdenking­scafé maakte duidelijk dat veel mensen dit belangrijk vinden en het initiatief omarmen. Vorige woensdag hadden we een gesprek met Ingrid De Jonghe, de oprichtste­r van de TEJO-huizen”, vertelt Tim Peeters. “We hebben haar kunnen overtuigen dat Zandhoven voldoende centraal gelegen is voor de schoolgaan­de jongeren uit de omgeving. Naast het VTI in Zandhoven, zouden ook leerlingen van het KVRI van Vorselaar – waar Chiara naar school ging – en jongeren uit Malle, Schilde en Nijlen hier terechtkun­nen.”

De gemeente is bereid om een goed met het openbaar vervoer bereikbare locatie ter beschikkin­g te stellen. De grootste uitdaging wordt nu voldoende vrijwillig­ers te vinden om het TEJO-huis open te houden. Het kan best drie dagen per week gedurende twee uur bereikbaar zijn, waarbij telkens minimum twee tot drie therapeute­n en drie onthaalmed­ewerkers ter beschikkin­g staan.

Direct vijf psychother­apeuten

“Een eerste oproep op Facebook leverde meteen vijf psychother­apeuten op die zich enkele uurtjes per week willen engageren. Een pool van tien zou ideaal zijn. TEJO vraagt wel minstens een bachelor- of masterople­iding. We zoeken ook nog een zestigtal vrijwillig­ers voor het onthaal.”

TEJO is een

Vader Chiara

onafhankel­ijke vzw Tim Peeters

“De zoektocht naar hulp is niet eenvoudig.”

die oplossings­gericht werkt. “Als wij één jongere echt geholpen hebben, is het voor ons de moeite geweest. De zoektocht naar hulp is niet eenvoudig.”

Of ze zelf op die lange wachtlijst­en zijn gebotst met hun dochter? “Nee, omdat haar toestand zo acuut was. Maar na haar overlijden was er nog een vriend van haar die het psychologi­sch zwaar kreeg, en die nergens op korte termijn terechtkon. Wij kennen ook iemand van hier die naar TEJO Antwerpen gaat.”

Infosessie geïnteress­eerde vrijwillig­ers/therapeute­n, 11/12, 19u, gemeenteza­al Pulderbos, Dorp 12, zandh@helptjonge­ren.be.

Vragen over zelfdoding? Dan kan u terecht op het gratis nummer 1813

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? De warmte op het herdenking­scafé toonde dat Zandhoven de komst van een TEJO-huis omarmt.
FOTO JOREN DE WEERDT De warmte op het herdenking­scafé toonde dat Zandhoven de komst van een TEJO-huis omarmt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium