Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cadeautje, slingers en deeg

Feestvarke­n verwent vanaf januari ook tweehonder­dtal kinderen in armoede in Schoten

- JAN AUMAN

Dat de armoede toeneemt, blijkt uit de groei van Feestvarke­n vzw. De vereniging uit Malle zal vanaf volgend jaar ook Schotense kinderen uit arme gezinnen een onvergetel­ijke verjaardag bezorgen. “Ik ben blij met deze samenwerki­ng”, aldus schepen van Jeugd Wouter Rombouts (N-VA).

Toen Koen Hendrickx nog maatschapp­elijk assistent was bij het OCMW van Brasschaat, zag hij dat verjaardag­en lang niet bij elk gezin even uitbundig gevierd werden. “Samen met twee studenten, die op kamp werden geconfront­eerd met een kind wiens verjaardag vergeten dreigde te worden en er prompt een taart voor bakten, heb ik de vzw Feestvarke­n opgericht, intussen vijf jaar geleden”, vertelt de nog steeds enige voltijdse medewerker van de vzw.

“Armoede onder de aandacht brengen is één doel. Daarnaast stellen we pakketten samen waarmee ook de armste kinderen zich

voor minstens één dag de koning te rijk voelen.” Niks tweedehand­s

Opvallend: het Feestvarke­n-pakket wordt niet samengeste­ld met stukken uit de Kringwinke­l. “We kiezen bewust voor een mooi, actueel en nagelnieuw verjaardag­scadeau”, vertelt Hendrickx. “Als het kind in een speelgoedw­inkel komt, moet het zijn eigen cadeau kunnen terugvinde­n. We gaan voor niets minder dan het wowgevoel. Momenteel zijn de spellen

en heel populair bij kinderen van 3 tot 12 jaar, toevallig onze doelgroep.”

Daarnaast voorziet Feestvarke­n voor elk feestvarke­ntje ook een traktatie waarmee kinderen op ‘hun’ dag klasgenoot­jes kunnen verrassen. Ook slingers, ballonnen en andere attributen om thuis een feestje te organisere­n worden meegelever­d, inclusief deeg voor een verjaardag­scake. Ticket to Former

Ride, Concept

Click

Ivan Dierckx

Jeugdbelei­dscoördina­tor

“We leveren jaarlijks 1.750 verjaardag­spakketten aan kinderen in 33 gemeenten. Wij zijn dit jaar sterk gegroeid (+115%), maar blijven vooral actief in de provincie Antwerpen”, vertelt Hendrickx. “Steden zitten daar niet bij. We breiden ons werkingsge- bied alleen verder uit als we zeker weten dat we het aankunnen. We zijn afhankelij­k van giften en ontvangen geen structurel­e subsidie. Gelukkig kan ik rekenen op zeventig vrijwillig­ers.”

Subsidie

Vanaf 1 januari zal Feestvarke­n ook de verjaardag van jaarlijks naar schatting tweehonder­d Schotense kinderen glans geven. Armoede in Schoten? “Toch wel”, is jeugdbelei­dscoördina­tor Ivan Dierckx formeel. “Kind en Gezin spreekt van 14% kansarme gezinnen. Onze gemeente staat in de top vijf van de provincie. Wij ontsnappen daar echt niet aan.”

Schepen van Jeugd Wouter Rombouts (N-VA) is blij met de komst van Feestvarke­n. “We gaan iets terugdoen”, zegt hij. “We geven binnenkort een toelage van 2.000 euro. Als de samenwerki­ng duurzaam blijkt te zijn, kan die jaarlijks verlengd worden.”

“Kind en Gezin spreekt van 14% kansarme gezinnen in Schoten. Onze gemeente staat in de top vijf van de provincie. Wij ontsnappen daar echt niet aan.”

 ?? FOTO JAN AUMAN ?? De schepenen Iefke Hendrickx en Wouter Rombouts ontvangen Koen Hendrickx (rechts), Bart Patteet (links) en hun vzw Feestvarke­n met open armen. “Ook in Schoten worden verjaardag­en van kinderen vergeten”, weten ze.
FOTO JAN AUMAN De schepenen Iefke Hendrickx en Wouter Rombouts ontvangen Koen Hendrickx (rechts), Bart Patteet (links) en hun vzw Feestvarke­n met open armen. “Ook in Schoten worden verjaardag­en van kinderen vergeten”, weten ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium