Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Kunst volgt architectu­ur”

Galerie

-

Galeriehou­dster Annick Ketele gaf de Mechelse kunstenare­s Kaat Van Doren carte blanche om in haar woning een private compositio­n, een kunstwerk specifiek ontworpen voor een bepaalde woning, te maken. Het resultaat is te bewonderen tot half december.

Kaat Van Doren zorgde vorig jaar al voor ophef door het oude tankstatio­n op Campus Coppens zwart te schilderen met bitumen. Met dat werk won ze de Arte Laguna Prize in Venetië. “Ik speel graag met licht. Daarom heb ik de glazen deur aan de zijkant van de woning met een roze film bedekt. Op de muur heb ik allerlei vlakken aangebrach­t met tape. Dat zorgt voor een speciale lichtinval die steeds verandert”, zegt Kaat Van Doren.

De kunstenare­s deed hetzelfde met de lichtinval op de eerste verdieping. Daar bracht ze opnieuw vlakken aan langs de trap. “Het is een ontwerp specifiek voor deze woning, rekening houdend met de architectu­ur en de lichtinval. Ik zou dit graag nog in andere huizen doen”, zegt Van Doren.

Er staat en hangt ook ouder werk van Van Doren in de woning van Annick Ketele. “Ik heb Kaat haar zin laten doen.”

De galeriehou­der organiseer­de vorig jaar het kunstproje­ct op Campus Coppens. Daar leerde ze Kaat Van Doren kennen. Ketele heeft met de private compositio­n een primeur. Maar ze heeft nóg plannen. “Ik wil cultuurmin­ister Sven Gatz (Open Vld) zo ver krijgen dat bedrijven hun gebouwen openstelle­n voor private compositio­ns zoals hier. Een bedrijf kan dan een ‘art label’ krijgen. Er zijn zo veel interessan­te plekken. Een kunstenaar ziet vlug de mogelijkhe­den. Jonge kunstenaar­s kunnen zo hun werk tonen aan een publiek.”

Manoeuvres,

Een bezoek brengen aan de woning van Annick Ketele? Mail naar annick.ketele@outlook.com

 ?? FOTO JAN BRYS ?? Galeriehou­dster Annick Ketele (links) en kunstenare­s Kaat Van Doren.
FOTO JAN BRYS Galeriehou­dster Annick Ketele (links) en kunstenare­s Kaat Van Doren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium