Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Barsten in de muur en onze achtergeve­l is losgekomen”

Bewoners wijzen naar bouwput voor nieuwe Albert Heijn op Herentalse­baan als oorzaak

- FILIP SPOELDERS

Ramen en deuren die niet meer sluiten, barsten in muren en vloeren en achtergeve­ls die loskomen. De bewoners van enkele woningen in de Granvellel­aan in Borsbeek zien het met lede ogen aan. Ze zien de oorzaak bij een bouwput aan de Herentalsb­aan.

Afgelopen zomer begonnen op de Herentalse­baan in Deurne, aan de grens met Wommelgem en Borsbeek, werken voor de bouw van een nieuwe Albert Heijn en appartemen­ten. Sindsdien stellen de bewoners van de Granvellel­aan barsten en stabilitei­tsprobleme­n vast aan hun woningen. De huizen liggen wel een beetje verwijderd van de bouwput, maar de Koude Beek die onder de tuinen stroomt, zou de oorzaak van de ellende zijn.

“Deze waterloop werd in het verleden overwelfd. Het is kwetsbare grond, maar door de diepe bouwput aan de Herentalse­baan moet het grondwater er weggepompt worden. Dus ook alle water uit de beek wordt weggetrokk­en. Er werd op voorhand bij het opmaken van de nodige studies geen rekeningen gehouden met de ondergrond en de situatie van de beek, die net aan onze huizen een bocht maakt. Wij zijn zeker niet tegen de komst van de supermarkt, maar dit wil niemand. Bij mij begon het met een barst in de garage, maar nu zijn het er al meer. We weten ook niet wat de situatie achter het behangpapi­er is. Er zijn buren die nog veel meer schade hebben”, vertelt Walter Embrechts.

Een van deze buren is het gezin Van Mierlo-Van den Brande. Zij lieten enkele dagen geleden de achtergeve­l stutten. “De scheuren en barsten in de achtergeve­l zijn niet meer te tellen. Enkele binnendeur­en sluiten niet meer en er zijn barsten in de vloer. Iedere keer ontdekken we nieuwe scheuren. Bij onze buren is de hele muur van het terras losgekomen.”

Voer voor experten

De bewoners willen nu vooral weten wanneer het pompen stopt, want volgens hen kan het alleen maar erger worden. Daar was gisteren geen sluitend antwoord op.

Aannemer Hooyberghs van het bouwprojec­t laat weten nog geen officiële klacht ontvangen te hebben, maar wil er alles aan doen om de buurt de helpen. “Van de buren kregen we wel meldingen op de werf. Daarom hebben we meteen onze werfcoördi­nator langsgestu­urd. Die heeft de buren de nodige inlichting­en gegeven en laten weten dat ze hun brandverze­kering moeten aanspreken.

Ook de stadsingen­ieur heeft al een bezoek gebracht. “Of er een verband is met deze werken laten we momenteel in het midden. Dat is voer voor de experten. Maar als er wel een verband is, zullen wij onze verantwoor­delijkheid opnemen”, reageert Marijn Buijs, persverant­woordelijk­e bij Hooyberghs.

Bij de bewoners van de Granvellel­aan kwamen de eerste verzekerin­gsagenten al langs. De mensen van de getroffen woningen zullen al zeker tot vier maanden na het pompen moeten wachten om een definitief dossier in te kunnen dienen.

 ?? FOTO FISP ?? Verschille­nde woningen in de Granvellel­aan hebben barsten in de muren en achtergeve­ls die loskomen. De oorzaak ligt volgens de bewoners bij een bouwput iets verderop.
FOTO FISP Verschille­nde woningen in de Granvellel­aan hebben barsten in de muren en achtergeve­ls die loskomen. De oorzaak ligt volgens de bewoners bij een bouwput iets verderop.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium