Gazet van Antwerpen Stad en Rand

RUP Den Baa zorgt voor vuurwerk in gemeentera­ad

Sp.a versus CD&V

- (jw)

Het Ruimtelijk Uitvoering­splan (RUP) Den Baa zorgde de voorbije gemeentera­ad voor verhitte discussies. Verschille­nde buurtbewon­ers vrezen aan privacy in te boeten als de wandel- en fietsverbi­nding vlak bij het dorpscentr­um er komt.

RUP Den Baa is een complex dossier dat de toekomst van dit gebied aan de noordkant van het Rumstse dorpscentr­um vastlegt. Zo is een aantal bewoners ongerust over de mogelijke aanleg van een nieuwe buurtweg nabij hun huizen achter de apotheek en verder in de Kerkstraat.

Het gaat om een wandel- of fietsverbi­nding langs het natuurgebi­ed, maar buurtbewon­ers vrezen een verlies aan privacy en een stijging van het onveilighe­idsgevoel. Een petitie leverde 520 handtekeni­ngen op.

Schepen Eddy Huyghe (CD&V) zei dat met Waterwegen en Zeekanaal zal overlegd worden en bewoners de kans krijgen hun tuinen uit te breiden.

Er ontstond een bitse discussie tussen de schepen en oppositier­aadslid Francy Van der Wildt (sp.a) toen het gedeelte aan de Kruislei ter sprake kwam. Het bevat een oud herenhuis en een privétuin/park en was volledig bouwzone. Door het RUP wordt de bouwgrond fel ingeperkt.

Grootgrond­bezitters

De schepen zei de site niet compleet te willen laten volbouwen met appartemen­ten. Van der Wildt pleitte voor overleg. Haar argument dat ook de Gemeenteli­jke Commissie Ruimtelijk­e Ordening hierover een opmerking had gemaakt diende ze als amendement in. Het ontlokte bij Huyghe de giftige opmerking dat hij niet begreep dat iemand van de socialisti­sche partij plots de kaart van het patronaat en grootgrond­bezitters trekt.

“Het klopt dat dit RUP nodig is voor de bouw van sociale woningen op de plaats van het oude café Den Baa”, zegt Van der Wildt. “Maar men had de gebiedsoms­chrijving beperkter kunnen maken en het betwiste gedeelte eruit laten. Het is duidelijk een dossier waarin te weinig gezocht is naar oplossinge­n.”

Schepen Huyghe zei dat het volgende bestuur deze zone opnieuw kan bekijken. Het punt werd door de meerderhei­d goedgekeur­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium