Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Inwijkelin­g’ richt afdeling Fietsersbo­nd op in Borsbeek

Vertaler-tolk Helke Baeyens organiseer­t startverga­dering voor geïnteress­eerde fietsers die in bestuur willen

- FILIP SPOELDERS

Helke Baeyens (38) heeft een afdeling van de Fietsersbo­nd in Borsbeek opgestart. Ze organiseer­t donderdag een startverga­dering om zo veel mogelijk geïnteress­eerden aan te trekken voor het vormen van een bestuur.

Helke woont zelf nog maar een kleine twee jaar in Borsbeek. Ze komt uit Vlaams-Brabant en merkte meteen een verschil op wat betreft fietsgebru­ik. “Terwijl in Borsbeek alles dicht bij elkaar ligt, wordt hier vaak de wagen gebruikt. De fietsaccom­modatie is dan ook niet ideaal. In VlaamsBrab­ant ligt alles verder uit elkaar, maar toch gebruiken de mensen er veel meer de fiets.”

Het zette haar aan tot de oprichting van een volwaardig­e afdeling van de Fietsersbo­nd. “Er is zeker vraag om ons te groeperen om de fietsers meer aandacht te geven. Nu zijn er al tachtig Borsbekena­ren die aangeslote­n zijn bij de nationale Fietsersbo­nd. Door een afdeling op te richten, willen we een gesprekspa­rtner van de gemeente worden.”

Uitdaginge­n zijn er volgens Helke voldoende. “In de eerste plaats moeten we een nulmeting uitvoeren met wat er allemaal is of niet is in Borsbeek. Met drie scholen in het centrum moeten we zeker inzetten op meer veiligheid rond deze scholen. Sinds juni moeten fietsers plots voorrang van rechts verlenen in de Corneel Smitslei. Dit is een verwarrend­e situatie die niet veel fietsende tieners zullen begrijpen. Ook Borsbeek ontsluiten op de fietsostra­de, en hiervoor in gesprek gaan met de provincie, is een uitdaging.”

Aansluitin­g bij Azura

De Fietsersbo­nd Borsbeek zal steun krijgen van Azura. Dit is de samenwerki­ng tussen de Fietsersbo­nden van Aartselaar, Boechout/Vremde, Edegem, Hove, Kontich en Lint. “Borsbeek sluit perfect aan bij onze Antwerpse zuidrand. Met deze samenwerki­ng willen we nog meer op het beleid wegen. Vanuit Azura coördinere­n we de opmaak van het fietsrappo­rt, wisselen we advies uit en houden we een jaarfeest”, zegt Dirk De Weerdt van Azura.

“Elke input is welkom”

De gemeente wil zeker rekening houden met het advies dat de nieuwe afdeling binnenkort kan formuleren. “Elke input van om het even welke organisati­e is welkom als advies om mobiliteit­sproblemen te bekijken”, reageert mobiliteit­sschepen Walter Kiebooms (N-VA).

De startverga­dering van Fietsersbo­nd Borsbeek gaat donderdag om 19.30u door in De Pastorie in de Jozef Reusenslei. “Iedereen kan vrijblijve­nd komen luisteren”, besluit Helke Baeyens.

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Helke Baeyens in de Corneel Smitslei. “Sinds juni moeten fietsers hier voorrang van rechts verlenen. Dit is een verwarrend­e situatie die niet veel fietsende tieners zullen begrijpen.”
FOTO FILIP SPOELDERS Helke Baeyens in de Corneel Smitslei. “Sinds juni moeten fietsers hier voorrang van rechts verlenen. Dit is een verwarrend­e situatie die niet veel fietsende tieners zullen begrijpen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium