Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eindelijk (een beetje) hoop

Strijdende partijen in door hongersnoo­d geteisterd land in Midden-Oosten gaan vredesgesp­rekken voeren

- ANNELIES ROOSE

Komt er binnenkort een einde aan de ongeziene hongersnoo­d in Jemen? Er is daartoe alvast een zeldzaam positief signaal gekomen. Zowel de Houthi-rebellen als de regering van president Abd Rabbuh Mansur al-Hadi hebben gisteren laten weten dat ze willen praten over een wapenstils­tand.

veel groter dan alles wat deskundige­n in dit gebied ooit in hun leven hebben gezien.” De wanhoopskr­eet die de VN eind vorige maand slaakten over de hongersnoo­d die Jemen heeft getroffen, loog er niet om. Wat aan de gang is in het land, dat 28 mil- joen inwoners telt, tart dan ook alle verbeeldin­g. Als niet snel een einde komt aan de bombarde- menten, dreigen 12 tot 13 miljoen inwoners – bijna de helft dus – te verhongere­n, onder wie 1,8 miljoen kinderen. Maar nú al vallen dagelijks doden. Volgens sommige hulporgani­saties zijn al 56.000 mensen door honger gestorven, en zou elke tien minuten een kind jonger dan 5 jaar het leven laten.

Jemen is altijd al straatarm geweest, maar de huidige hongersnoo­d heeft wel een duidelijke oorzaak: de oorlog die er in 2014 begon. Sjiitische Houthi-rebellen verdreven toen met de steun van Iran de regering van president alHadi uit de hoofdstad Sanaa. In maart 2015 greep een coalitie on“Groter, der leiding van Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten in, door met luchtaanva­llen tegen de Houthi’s te beginnen. De coalitie kreeg daarbij aanzienlij­ke steun van de VS en Groot-Brittannië.

Naar Zweden

Het voornemen om over vrede te praten, kwam er gisteren na een mededeling van de Houthi-rebellen dat ze hun raket- en droneaanva­llen zouden staken, en een wapenstils­tand willen. “Als de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië bereid is tot een wapenstils­tand, zijn de opstandeli­ngen dat ook”, schreef hun aanvoerder Mohammed al-Houthi op Twitter. Kort daarvoor had de coalitie haar al dagenlang durende offensief tegen de cruciale havenstad Hodeida stopgezet.

Wanneer de gesprekken zullen plaatsvind­en, is nog niet duidelijk. Het enige wat zeker is, is dat ervoor naar Zweden zal worden getrokken, en dat december een realistisc­he timing zou

zijn. Voor de rest houden waarnemers vooral hun hart vast of er wel effectíéf zal worden gepraat. In september is het namelijk ook al eens de bedoeling geweest om over een staakt-het-vuren rond de tafel te gaan zitten, maar die poging heeft toen tot niets geleid. De Houthi’s hebben toen uiteindeli­jk afgehaakt, omdat de VN niet wilden ingaan op enkele eisen die ze hadden gesteld, zoals het repatriëre­n van een aantal gewonde rebellen naar Oman.

Waarnemers houden hun hart vast of er wel effectief zal worden gepraat. Bij een poging in september hebben de Houthi’s afgehaakt.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De boodschap van mogelijke vredesgesp­rekken leidt tot vreugdedan­sen in hoofdstad Sanaa.
FOTO EPA-EFE De boodschap van mogelijke vredesgesp­rekken leidt tot vreugdedan­sen in hoofdstad Sanaa.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Rebellenle­ider Mohammed alHouthi: “Als de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië bereid is tot een wapenstils­tand, zijn de opstandeli­ngen dat ook.”
FOTO EPA-EFE Rebellenle­ider Mohammed alHouthi: “Als de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië bereid is tot een wapenstils­tand, zijn de opstandeli­ngen dat ook.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium