Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koning van de autosector uit de bocht

Topman Carlos Ghosn van Renault-Nissan-Mitsubishi gearrestee­rd voor fiscale fraude

-

Carlos Ghosn, topman van ’s werelds grootste autogroep, is gisteren opgepakt in Japan. Het parket van Tokio verdenkt de 64-jarige van het overtreden van de financiële wetgeving. Het aandeel van Renault nam meteen een flinke duik.

De Frans-Libanese Carlos Ghosn, CEO van de Franse autofabrik­ant Renault en voorzitter van diens alliantie met de Japanse automerken Nissan en Mitsubishi, is gisterocht­end van zijn voetstuk getuimeld. Ghosn werd enkele maanden geleden door een klokkenlui­der aan de galg gepraat, waarop Nissan een intern onderzoek startte. Daaruit bleek dat Ghosn een deel van zijn royale salaris verborgen hield om belastinge­n te ontduiken.

Volgens het Japanse persbureau Jiji zou Carlos Ghosn sinds 2011 zowat 39 miljoen euro hebben ‘verzwegen’, ongeveer de helft van wat hij in die periode bij Nissan verdiende. De topindustr­ieel zou ook bedrijfsmi­ddelen hebben aangewend voor persoonlij­k gebruik.

Kostenkill­er

Nissan is naar het parket gestapt en heeft de procedure opgestart om Ghosn af te zetten. Het nieuws van de arrestatie kwam in Parijs als een donderslag bij heldere hemel: het aandeel van Renault ging op de beurs 8,43 procent achteruit.

Voor de “kleine man met de ondoorgron­delijke adelaarsbl­ik” dreigt nu een einde in mineur van een indrukwekk­ende carrière in de autowereld. Toen hij in 1996 overkwam van bandenfabr­ikant Michelin, sukkelde Renault van de ene crisis in de andere. De ingenieur van opleiding ontpopte er zich tot een echte kostenkill­er die het Franse merk uit het sukkelstra­atje haalde. Uit die tijd dateert de anekdote dat velen in zijn entourage dachten dat hij zich een nul had vergist toen hij een besparings­plan van 500 miljoen Franse frank aankondigd­e.

Grootste autogroep ter wereld

Dat kunstje deed hij nog eens over bij Nissan, waarmee Renault in 1999 een alliantie sloot. Toenmalig topman Louis Schweitzer stuurde zijn poulain naar Tokio om de motor van het Japanse merk weer op gang te trekken. Als topman van Nissan sloot Ghosn drie fabrieken en schrapte 21.000 jobs. Het leverde hem in 2005 een extra baan op, die van CEO bij Renault. Onder Ghosn groeide de alliantie Renault-Nissan uit tot een groep met tien merken, waaronder Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine en sinds 2016 ook Mitsubishi. Die kroonde zich vorig jaar voor het eerst tot grootste autogroep ter wereld, met ruim 10,6 miljoen verkochte wagens, 470.000 werknemers en 122 fabrieken wereldwijd.

Toen Ghosns mandaat aan het hoofd van Renault in juni van dit jaar moest worden hernieuwd – in Frankrijk is zoiets een staatszaak – werd hij door het Elysée gedwongen om 30 procent in te leveren. Wat hem nog altijd het niet onaardige salaris van 7 miljoen euro per jaar oplevert. En daar komt dan nog de omgerekend 8,8 miljoen euro bij die Ghosn bij Nissan vangt. Maar dat was blijkbaar niet genoeg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium