Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Diamantsmo­kkelaar en parket akkoord over gevangenis­straf

Gerechteli­jke primeur: 30 maanden cel en 175.000 euro afkoopsom

- JORIS VAN DER AA

Het parket van Antwerpen heeft een akkoord gesloten met een Israëliër die op grote schaal diamanten van Brazilië naar Antwerpen liet smokkelen. De diamantsmo­kkelaar betaalt niet alleen een afkoopsom van 175.000 euro om zijn proces te vermijden, voor het eerst sluit het parket ook een ‘deal’ over de gevangenis­straf: dertig maanden, waarvan achttien met uitstel. De eerste plea bargain wordt vandaag ter goedkeurin­g voorgelegd aan de correction­ele rechtbank.

Het Openbaar Ministerie heeft de voorbije maanden intensief onderhande­ld met Haim Y., een flamboyant­e diamanthan­delaar uit Israël die jarenlang opereerde vanuit Antwerpen. Y. kwam sinds 2007 in beeld als organisato­r van een omvangrijk­e smokkel van diamanten naar Antwerpen. Y. zocht in Antwerpen – vaak bejaarde – muilezels die bereid waren om diamanten vanuit Brazilië naar Antwerpen te brengen. De smokkelwaa­r werd verstopt in de lichaamsop­eningen van de koeriers, zoals de anus of de vagina.

In 2013 liepen in Brazilië minstens twee Antwerpse muilezels uit het netwerk van Haim Y. tegen de lamp. Het echtpaar Michel H. (73) en Schoshana H. (68) werd betrapt met een lading diamanten ter waarde van 250.000 euro in hun lichaam. Uit het Braziliaan­s onderzoek zou zijn gebleken dat het koppel een 150-tal soortgelij­ke reizen maakte, al is niet duidelijk dat al die reizen gebeurden in opdracht van Haim Y.

Het koppel zat geruime tijd in voorhechte­nis, maar keerde nog voor het proces in Brazilië terug naar Antwerpen. Het bejaarde paar prijkte jarenlang op de Most Wanted-lijst van de internatio­nale politieorg­anisatie Interpol. Michel H. en Schoshana H. moeten zich vandaag samen met Haim Y. melden bij de correction­ele rechtbank van Antwerpen.

De federale gerechteli­jke politie viel in 2015 nog binnen in een reisbureau in het Empire Shoppingce­nter (vlak bij het Centraal Station), omdat diamantsmo­kkelaars er hun tickets zouden hebben aangekocht.

Tijdig gevlucht

Kopstuk Haim Y. slaagde er echter in om uit handen van de speurders te blijven. Y. vluchtte op tijd naar Israël. Pas toen België een internatio­naal aanhouding­sbevel tegen hem uitvaardig­de, met het oog op de overleveri­ng aan ons land, besloot Haim Y. om contact op te nemen met het Belgische gerecht. Y. gaf te kennen dat hij bereid was om te onderhande­len om een strafproce­s én een gedwongen uitleverin­g te vermijden.

De onderhande­lingen tussen Haim Y. en het parket resulteerd­en niet in een gewone minnelijke schikking waarbij een fraudeproc­es wordt afgekocht. De verdachte en het parket sloten voor het eerst in de geschieden­is ook een deal over de strafmaat. Haim Y. heeft intussen een bedrag van 175.000 euro betaald. “In de overeenkom­st bekent hij ook schuldig te zijn aan de hem ten laste gelegde feiten en verklaart hij zich akkoord met een gevangenis­straf van dertig maanden, waarvan achttien maanden met uitstel, aldus het parket van Antwerpen. “De overeenkom­st wordt vandaag ter goedkeurin­g voorgelegd aan de correction­ele rechtbank.”

Minnelijke schikking

“Je kunt strafproce­ssen op twee manieren vermijden”, zegt advocaat en professor Michel Maus. “Bij een minnelijke schikking betaal je een bedrag en daarmee voorkom je dat je verder wordt vervolgd.”

“Bij een minnelijke schikking is er ook geen schuldbeke­ntenis én geen veroordeli­ng die op je strafblad wordt vermeld”, aldus Maus. “Essentieel bij een plea bargain (letterlijk: ‘onderhande­lde straf’) is dat de verdachte wél schuld bekent. De verdachte en het Openbaar Ministerie onderhande­len over de strafmaat, zodat er geen zware strafproce­dure hoeft te worden gevoerd. De deal tussen het parket en de verdachte resulteert uiteindeli­jk wél in een veroordeli­ng en een straf die wordt vermeld op het strafblad.”

Professor Michel Maus is een criticus van de minnelijke schikking. “Tot op zekere hoogte zou het mogelijk moeten zijn om bepaalde fraudezake­n af te kopen, als de omvang van de fraude enigszins beperkt blijft. Vanaf een bepaald bedrag zou de zaak door een rechtbank bekeken moeten worden. Enkele weken geleden heeft een Nederlands­e verdachte zijn proces wegens miljoenenf­raude kunnen afkopen door 52 miljoen euro te betalen. Daar heb ik mijn bedenkinge­n bij. Een plea bar- gain, waarbij schuld wordt bekend én er een akkoord is over de strafmaat, lijkt me een betere methode om zware processen te vermijden.”

Maar ook de plea bargain is volgen Maus niet zaligmaken­d. Haim Y. heeft als kopstuk onderhande­ld over zijn straf, maar de kleine garnalen in het dossier moeten zich wel voor de rechter verantwoor­den. “Kan de rechtbank die kleine garnalen dan een straf opleggen die hoger uitvalt dan die van de hoofdverda­chte?”

Bovendien lijkt Haim Y. er al bij al goedkoop af te komen, gezien de omvang van de fraudezaak. Hij betaalt 175.000 euro aan crimineel vermogen terug, maar uit het dossier is gebleken dat hij over enorme financiële middelen beschikte. Zo kocht hij in de periode van het onderzoek voor ruim 800.000 euro aan vliegticke­ts voor zijn muilezels. Daarnaast huurde hij in Antwerpen appartemen­t tegen een prijs van 2.000 euro per maand. Y. scheurde in Antwerpen ook rond in een gehuurde Porsche.

Michel Maus

Advocaat-professor

“Kan de rechtbank die kleine garnalen nu een straf opleggen die hoger uitvalt dan die van de hoofdverda­chte?”

 ?? FOTO RR ?? Haim Y. is de spilfiguur achter de diamantsmo­kkel. Hij koopt zijn strafmaat af.
FOTO RR Haim Y. is de spilfiguur achter de diamantsmo­kkel. Hij koopt zijn strafmaat af.
 ?? FOTO RR ?? In dit reisbureau in het Antwerpse Empire Shoppingce­nter werden de tickets gekocht voor de reizen van de ‘muilezels’.
FOTO RR In dit reisbureau in het Antwerpse Empire Shoppingce­nter werden de tickets gekocht voor de reizen van de ‘muilezels’.
 ?? FOTO RR ?? Michel H. werd opgepakt als ‘muilezel’.
FOTO RR Michel H. werd opgepakt als ‘muilezel’.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium