Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zestien miniwinkel­s onder één dak in Antwerp Market

Dadels in chocolade, huisgemaak­te confituur en verse soep in nieuwe Antwerp Market

- FRANK HEIRMAN

De verbouwing duurde veel langer dan gepland, maar Antwerp Market opende dit weekend de deuren in de Hoogstraat. Onder één dak bieden ondernemer­s hun lekkernije­n en producten aan. Nog niet alle zestien stands zijn ingevuld, maar initiatief­nemer Michel Strybosch ziet groei.

Tot begin dit jaar was prijsbreke­r De Krak in de Hoogstraat 36 gevestigd. Michel Strybosch, die in de autovrije straat woont en er jarenlang een bloemenwin­kel uitbaatte, wist de uitbater van De Krak, die ook eigenaar van het pand is, te overtuigen om een nieuw concept op te starten: een hall met zestien modules waarin standhoude­rs hun producten kunnen aanbieden. De huur loopt slechts over één maand, zonder waarborg en opzeg, zodat er nauwelijks opstartkos­ten zijn en de producten snel kunnen wisselen.

“Ik zag het voorbeeld in het buitenland, in Thailand en Marokko. Daar hebben zo’n kleine units veel succes en is het over de koppen lopen in zo’n gemeenscha­ppelijke winkelpass­ages”, zegt Strybosch. Zelf nam hij een miniwinkel in uitbating. Hij presenteer­t er liefst honderdvij­ftig confituurs­maken. De potjes worden gemaakt op een boerderij in de buurt van Brugge, waar ze enkel in het weekend worden verkocht. “In de Hoogstraat kan ik dagelijks veel meer mensen bereiken met een minimale investerin­g”, gelooft Strybosch. “Een stand huren kost in december 900 euro, maar in kalmere maanden zakt de prijs nog.”

Dadels van Tamar

Wie oren naar het concept van Antwerp Market had, was Wafae Ben Kaddour. De Antwerpse zette een jaar geleden de ondernemin­g Tamar Luxury op, met zelfgemaak­te lekkernije­n op basis van dadels. Ze inspireerd­e zich op recepten uit het Midden-Oosten, maar gebruikt wel Belgische chocolade, naast pistaches, nootjes, orangettes en toppings naar keuze.“Tot nu toe verkochten we alleen via website en dat lukt prima. In de Marokkaans­e gemeenscha­p zijn we bekend en 40% van onze verkoop gaat naar Nederland”, zegt Wafae Ben Kaddour.

Met haar stand in de Hoogstraat hoopt ze een nieuw publiek van Antwerpena­ren en toeristen aan te spreken. Ze kan

Michel Strybosch

Initiatief­nemer

“We vragen geen lang contract noch borg, zodat iedereen het kan uitprobere­n.”

haar lekkernije­n laten proeven en direct contact leggen. “Zeker voor de feestdagen is het interessan­t, maar als het aanslaat, kan ik de huur verlengen.”

Dat is ook de bedoeling van kok Stef die een stand met verse soepen en hot dogs uitprobeer­t. “Ik neem nauwelijks risico en kan na een maand perfect berekenen of het rendabel is.”

Nog plaats

De soepelheid is volgens Michel Strybosch de troef van Antwerp Market. “Ik verwacht dat de huurders elkaar gaan afwisselen. Sommigen zullen de stap naar een eigen zaak zetten, anderen zullen misschien iets seizoensge­bonden uitprobere­n. Zelf zullen we er samen met De Krak voor zorgen dat alle standjes altijd bevolkt zijn, zodat er nooit een indruk van leegstand heerst. Momenteel vullen we een handvol standen op. Wie interesse heeft, kan nog plaats voor de feestdagen huren.”

 ?? FOTO PDR ??
FOTO PDR
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? In het openingswe­ekend was er alvast veel passage.
FOTO'S PATRICK DE ROO In het openingswe­ekend was er alvast veel passage.
 ??  ?? De standen liggen langs een smal binnenstra­atje.
De standen liggen langs een smal binnenstra­atje.
 ??  ?? Initiatief­nemer Michel Strybosch met zijn confituurs­tand.
Initiatief­nemer Michel Strybosch met zijn confituurs­tand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium