Gazet van Antwerpen Stad en Rand

N-VA start coalitiege­sprekken met sp.a en CD&V

- (fh)

In Hoboken starten N-VA, sp.a en CD&V coalitiege­sprekken. Dat zou een nipte meerderhei­d van 12 op 23 zetels vormen. Kandidaatd­istrictsbu­rgemeester Kathelijne Toen ziet geen problemen, maar Groen voelt zich wel buitengesl­oten.

In de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober bleef de N-VA met acht zetels ruim de grootste partij in het district Hoboken. Sp.a, dat zonder Groen naar de kiezer trok, behaalde drie zetels, de CD&V haalde er net zoals in 2012 één. “Uit de verken- nende gesprekken is gebleken dat een samenwerki­ng van deze drie partijen de grootste garantie biedt voor een stabiel bestuur”, zeggen N-VA, sp.a en CD&V in een gezamenlij­ke mededeling.

Speeltuin

Groen, dat drie zetels behaalde en in het huidige bestuur zit, valt uit de boot. De partij reageert teleurgest­eld en wijst naar de perikelen rond de speeltuin in de Meetjeslan­dstraat als een van de redenen voor de breuk. Die werd gesloten nadat buurtbewon­ers hadden geklaagd over geluidsove­rlast, maar Groen was het daar niet mee eens.

De huidige districtsv­oorzitter in Hoboken, Kathelijne Toen (N-VA), spreekt tegen dat die discussie de beslissing om enkel met sp.a en CD&V door te gaan, heeft beïnvloed. “Ik laat één dossier echt mijn keuze niet bepalen voor een volgende periode van zes jaar. Dat zou kortzichti­g zijn. We hebben een vergelijki­ng gemaakt van de verschille­nde districtsp­rogramma’s en daaruit bleek dat er meer overeenkom- sten waren met sp.a en CD&V.”

Dat de nieuwe coalitie een meerderhei­d van slechts één zetel heeft, schrikt Toen niet af. “Ik heb er alle vertrouwen in dat de verkozenen van de drie onderhande­lende partijen gemotiveer­d zullen zijn om het bestuursak­koord uit te voeren. De volgende legislatuu­r kan gezien worden als een voortzetti­ng van het gevoerde beleid door N-VA, sp.a/ Groen en CD&V. Groen en sp.a vormden deze verkiezing­en geen kartel meer, waardoor de kaarten nu anders liggen.”

Kathelijne Toen

Districtsv­oorzitter (N-VA)

“De discussie over de gesloten speeltuin heeft hier niets mee te maken. Dat zou kortzichti­g zijn.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN
 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium