Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Beerschot Wilrijk houdt na spannend slot 3 punten thuis

Oplossing voor Roger (87) en Vera (84) uit Kontich: na jaar apart eindelijk herenigd onder één dak

-

Na een huwelijk van zestig jaar met weinig of geen nachten apart, werden Vera en Roger vorig jaar in oktober noodgedwon­gen uit elkaar getrokken. Vera werd hulpbehoev­end en verblijft nu in een woonzorgce­ntrum waar geen plaats is voor Roger. Nu hebben de twee een oplossing gevonden en kunnen ze na maanden van eenzame nachten opnieuw samenwonen.

Roger (87) wandelt dagelijks om 8.30u van zijn servicefla­t een paar honderd meter verder naar woonzorgce­ntrum De Hazelaar

in Kontich. Daar bezoekt hij zijn vrouw Vera (84). Om 19u, net na het avondeten, wordt Roger terug naar huis gestuurd. Zo gaat het al een paar maanden. Na een ernstige val uit bed werd Vera opgenomen in De Hazelaar. “Een kamer voor twee personen was niet beschikbaa­r, dus bleef ik in de servicefla­t wonen”, vertelt Roger. “Ik spendeer al mijn dagen bij Vera in het woonzorgce­ntrum, maar dat is niet hetzelfde als samenwonen. Ik voel me hier een bezoeker. ’s Avonds moet ik alleen naar huis en kijk ik nog wat tv, ik teken of lees een boek. Meestal ga ik vroeg slapen, zodat ik de volgende dag op tijd kan vertrekken naar Vera.”

“Uitzonderl­ijk heb ik het gedaan gekregen dat ik samen met Vera

’s avonds samen op de kamer mag eten, maar daarrond gelden strenge regels, die de verzorgers op een papier aan de deur hebben geplakt. Ook al eten we twee keer per dag samen, het voelt niet hetzelfde. Vooral de nachten zijn eenzaam. Een echtpaar slaapt samen. Ook al is er niet meer zoveel intimiteit in onze relatie als vroeger, we willen toch de nachten samen doorbrenge­n.”

Wachtlijst

Vera ligt in bed tijdens het interview. “Alleen kan ze het bed niet meer uit, ook wandelen kan ze niet meer zelfstandi­g sinds de val. Dat leert ze wel opnieuw met hulp van een kinesist. We hebben dus veel hulp en verzorging nodig. Een servicefla­t is geen optie meer voor ons.”

Al maandenlan­g zoeken hun kinderen naar een oplossing om hen weer samen te krijgen.

“Ik zette mijn ouders meteen op de wachtlijst in verschille­nde woonzorgce­ntra die dubbele kamers hebben en betaalbaar zijn. Het heeft tot nu geduurd vooraleer er ergens plaats was”, legt dochter Leentje uit. “Veel woonzorgce­ntra beseffen niet hoe belangrijk het is om een koppel samen te houden. Eigenlijk zou elk rusthuis tweepersoo­nskamers moeten voorzien. Nu mensen langer leven, willen ook steeds meer koppels samen opgenomen worden.” Leentje vond uiteindeli­jk plaats in De Vaeren in Reet en zegde de kamer in De Hazelaar op. “Daar klonk het dat ze nu misschien

wel gaan nadenken over het inrichten van tweepersoo­nskamers.” Handen vasthouden

Leentje

Dochter Roger en Vera

‘‘Woonzorgce­ntra beseffen niet hoe belangrijk het is om een koppel samen te houden.’’

In De Vaeren komt deze week nog een grote kamer vrij voor twee personen. “Nu betaal ik ongeveer veertig euro per dag voor de servicefla­t inclusief kosten en zestig euro voor het woonzorgce­ntrum. In Reet betalen we honderd euro per nacht voor ons twee. Dat komt ongeveer op hetzelfde neer. Nu doe ik de was en de plas nog zelf, daar wordt dat voor ons gedaan. Dat is mooi meegenomen. De Vaeren stelt twee eenpersoon­sbedden beschikbaa­r, maar die komen vlak naast elkaar te staan. Zo kunnen we elkaars hand ’s nachts toch opnieuw vastnemen en eindelijk weer een echt echtpaar zijn”, glundert Roger, die vol liefde praat over zijn vrouw. “Ons huwelijk verloopt al zestig jaar zonder dalen. De liefde verandert wel. Ik vergelijk het graag met een rivier die van een berg dondert. In het begin is het een hevige stroom, maar daarna dijt de rivier uit tot een sereen en kalm water. De hartstocht is misschien weg, maar de liefde blijft.”

Vera heeft vanuit haar bed niet veel toe te voegen aan de uitleg van haar man. Ze hoort niet meer zo goed en is nog herstellen­de van een ziekte vorige week. Wel steekt ze met een veelzeggen­de glimlach haar duim omhoog.

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Vera kwam in woonzorgce­ntrum De Hazelaar in Kontich terecht na een val, maar voor haar man Roger was daar geen plek. Na een lange zoektocht kan het duo vanaf donderdag samen terecht in De Vaeren in Reet.
FOTO PATRICK DE ROO Vera kwam in woonzorgce­ntrum De Hazelaar in Kontich terecht na een val, maar voor haar man Roger was daar geen plek. Na een lange zoektocht kan het duo vanaf donderdag samen terecht in De Vaeren in Reet.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium