Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sorry Rode Duivels, maar wij doen twee plaatsen beter”

- HANS JACOBS, CHRISTIAN CEUTERICK

Bam, België heeft een nieuwe wereldkamp­ioenenploe­g, getekend: Thomas Pieters en Thomas Detry. Dat is geen toeval. Aan de Amerikaans­e universite­it van Illinois leerden ze niet alleen golfen, maar smeedden de Belgen ook een band voor het leven.

“Sorry, Duivels, wij doen twee plaatsen beter.” Vanuit het Australisc­he Melbourne jent Thomas Pieters een beetje de Belgische voetballer­s omdat hij weet dat veel voetballer­s ook golfliefhe­bbers zijn. Uiteraard hebben hij en zijn kompaan Thomas Detry respect voor de derde plaats van Rode Duivels op het WK voetbal. “Binnen vier jaar zullen zij er niet veraf zijn.”

Alsof de Rode Duivels wereldkamp­ioen zijn, zo behaalde het Belgische duo Pieters-Detry de World Cup of Golf, het officieuze WK, in drie slagen minder (-23) dan Australië en Mexico.

De opzet: de twee beste golfers per land dagen andere landenduo’s uit. De eerlijkhei­d gebiedt te zeggen dat de top twintig van de wereld niet in Melbourne stond. Wegens al op vakantie – net zoals bijvoorbee­ld in het tennis zit de golfkalend­er eivol en is een seizoen bijzonder slopend – andere verplichti­ngen – zo bekampte Tiger Woods Phil Mickelson in een demonstrat­ietornooi van negen miljoen dollar – of geen zin.

Dat maakt de rekening niet van Pieters en Detry, sowieso leverde het Belgische duo een prestatie die kan tellen. Ook zonder de top twintig klopten ze toppers die bijvoorbee­ld een European Tour wonnen of de Ryder Cup speelden. Sterker: ze overtroffe­n zich op een tornooi dat zowel door de PGA als de European Tour, de meest prestigieu­ze profcircui­ts, wordt erkend. Afgaande op hun wereldrank­ing (Pieters 70, Detry 140) begonnen ze als negende land aan de World Cup en was thuisland Australië (Lieshman 21, Smits 33) favoriet voor de Verenigde Staten (Kouchar 29, Stanley 30).

Generatieg­enoten

Maar dat is nu net het leuke van de World Cup of Golf. Niet noodzakeli­jk de beste twee graaien de beker mee, wel de combinatie die het best

matcht. En dan hebben Pieters en Detry een streepje voor op velen. Ze zijn niet alleen generatieg­enoten – ze schelen een jaar – maar ze volgden hetzelfde traject. Aan de topsportsc­hool van Golf Vlaanderen speelden ze niet samen, maar daarna wel aan de Amerikaans­e universite­it van Illinois. Pieters en Detry kwamen er elkaar tegen. In de Amerikaans­e universite­itscompeti­tie wordt er geregeld in ploeg gespeeld zoals op deze World Cup of Golf. Wat ze nu in Melbourne uit hun mouw schudden, deden ze al eens. In 2013 wonnen ze samen met hun universite­itsploeg het prestigieu­ze Big Ten Championsh­ip, een tornooi met de beste

tien golfuniver­siteiten van Amerika. Bovendien hadden ze een tijd dezelfde coach, Mike Small, voor elk van hen belangrijk in hun evolutie.

Pieters schoot als een komeet naar de wereldtop en heeft daardoor meer ervaring dan Detry, de man die iets trager maar wel geleidelij­k de aansluitin­g aan het vinden is. Detry: “We zijn wereldkamp­ioen, dat is een geweldig gevoel. Ik had in Melbourne het gevoel dat er altijd een grote broer naast mij liep, die met mij sprak en mij kalm hield. Alsof ik thuis een spelletje speelde met mijn buddy.”

Het is Detry’s eerste grote zege en Pieters’ vierde. Belangrijk: Pieters, die dit seizoen enkele dipjes kende, besluit in stijl. “Ik zei tegen mij mama en papa dat het lang geleden was en dat dit aanvoelt als

een individuel­e titel. Ik voel me zo gelukkig.”

De golf broers houden er een fijn cadeautje aan over: ze verdienen elk bijna één miljoen euro.

 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ??
FOTO REUTERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium