Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ruim twee keer zoveel behandelin­gen tegen slaapapneu in vijf jaar

120.000 patiënten slapen elke dag met een speciaal masker

-

Op dit moment telt ons land naar schatting 120.000 slaapapneu­patiënten die elke nacht met een CPAP-masker slapen. Dat zijn er ruim twee keer zoveel als vijf jaar geleden. De ademhaling van de patiënten stopt 15 tot soms wel 30 keer per uur. Dankzij het CPAPmasker wordt hun slaap niet meer verstoord. Het onderzoek dat aan de diagnose slaapapneu voorafgaat, en het gebruik van zo’n toestel kosten veel geld, vorig jaar zo’n 80 miljoen euro. Dat blijkt uit een parlementa­ire vraag van Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA) aan minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld).

Yoleen Van Camp

Kamerlid N-VA

“Het stijgend aantal patiënten in acht genomen, kunnen de kosten de komende vijf jaar oplopen tot een half miljard euro.”

Maggie De Block Minister van Volksgezon­dheid (Open Vld)

“Goedkopere werkwijzen leiden tot een slechtere kwaliteit van de diagnose, en dus ook van de behandelin­g.”

Naar schatting 120.000 Belgen worden op dit moment behandeld voor matige tot ernstige slaapapneu – hun adem stokt minstens vijftien keer per uur dat ze slapen. Vorig jaar kostte dat de gemeenscha­p ruim 80 miljoen euro, zegt Yoleen Van Camp (N-VA), die minister voor Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) bevraagt over de problemati­ek.

Wie lijdt aan slaapapneu, krijgt tijdens de slaap meermaals een ademhaling­sstilstand, soms zelfs om de paar minuten. Hoewel het zuurstofge­halte in het bloed daardoor wel vermindert, merkt de patiënt dat ’s nachts vaak niet. De klachten zijn er vooral overdag: slaperighe­id, concentrat­iestoornis­sen, prikkelbaa­rheid en humeurighe­id, schommelin­gen van de bloeddruk en het hartritme, … Dat geeft een verhoogd risico op aandoening­en van het hart en de bloedvaten, en meteen ook een duidelijk verhoogd risico van werk- en verkeerson­gevallen.

Zaak is om tijdig een arts op te zoeken (zie kader). Met een uitgebreid slaaponder­zoek in het ziekenhuis kan dan worden vastgestel­d of het werkelijk om slaapapneu gaat, al dan niet gecombinee­rd met een andere slaapstoor­nis. Slaapapneu kan op verscheide­ne manieren worden behandeld: met een heelkundig­e ingreep, met medicatie of met een mondprothe­se. Maar wiens adem minstens vijftien keer stokt per uur dat hij slaapt, krijgt als behandelin­g vaak een zogenaamd

CPAP-masker (Conti- nuous Positive Airway Pressure). Het masker dat de patiënt op de neus draagt, is via een plastic slang verbonden met een toestel dat lucht onder een bepaalde positieve druk in de neus en de keelholte blaast. Daardoor worden de ademhaling en de slaap niet meer verstoord, waardoor patiënten weer diep kunnen slapen. Ze snurken niet meer en overdag voelen de meesten zich beter uitgerust.

Zwaarlijvi­gheid

Steeds meer mensen dragen een CPAP-masker om te slapen. Eind vorig jaar stond de teller op 102.000, op dit moment zullen het er naar schatting al 120.000 zijn. Zij betalen een klein stukje zelf voor de huur van een CPAPtoeste­l, maar het Belgische Rijksinsti­tuut voor Ziekte- en Invalidite­itsverzeke­ring (Riziv) betaalt bijna alles terug. Vorig jaar kostten de slaaponder­zoeken en de

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Slaapapneu­patiënt Mark De Quidt toont zijn CPAP-masker. “Vroeger maakten die toestellen een enorm lawaai, nu is dat bijna geruisloos.”
FOTO PATRICK DE ROO Slaapapneu­patiënt Mark De Quidt toont zijn CPAP-masker. “Vroeger maakten die toestellen een enorm lawaai, nu is dat bijna geruisloos.”
 ?? FOTO BERT DE DEKEN ??
FOTO BERT DE DEKEN
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium