Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands­e drugbendes breiden sterk uit in België

Recordaant­al cannabispl­antages opgerold in provincie Antwerpen

- JORIS VAN DER AA

Pieter Tops Hoogleraar Universite­it Tilburg

‘‘De Nederlands­e landbouw heeft het bijzonder moeilijk. Dat maakt hen kwetsbaar voor criminelen die plots enorme sommen bieden om stallen of loodsen te huren.”

De Nederlands­e drugmaffia wint steeds meer terrein in ons land. Niet alleen het aantal laboratori­a voor synthetisc­he drugs neemt toe, ook het aantal cannabispl­antages groeit explosief. Dat blijkt uit onderzoek van de universite­iten van Gent, Leuven en Tilburg.

Illegale drugsmarkt­en in België en Nederland: Communicer­ende vaten?, zo heet het onderzoeks­rapport dat in het begin van de zomer van 2018 werd opgeleverd. De resultaten worden komende week besproken op een symposium in Den Bosch, in aanwezighe­id van Nederlands­e en Belgische beleidsver­antwoordel­ijken.

Criminolog­en van de universite­iten van Gent, Leuven en Tilburg onderzocht­en in welke mate er sprake is van ‘integratie’ van de illegale drugsmarkt­en. En die integratie is een feit, zo blijkt. “Voor criminele organisati­es vormt de Belgisch-Nederlands­e grens een opportunit­eit”, zei de Gentse professor Charlotte Colman, promotor-coördinato­r van het onderzoek, in het Nederlands­e radioprogr­amma Report Radio. “Criminelen beschouwen België en Nederland als één markt. Maar voor de diensten die de wet moeten handhaven, vormt de grens eerder een obstakel. De wetten en procedures zijn anders en politie en justitie werken er anders. Als men het probleem van de georganise­erde drugcrimin­aliteit wil aanpakken zullen beide landen méér moeten gaan samenwerke­n en nog meer informatie uitwissele­n.”

Knowhow

Nederlands­e criminelen domineren de drugsmarkt­en in België en Nederland. En de criminele netwerken breiden hun actieterre­in fors uit in ons land, getuige het aantal cannabispl­antages dat er wordt aangetroff­en. Uit het onderzoek is gebleken dat het niet zozeer om een verschuivi­ng van criminele activiteit­en, maar eerder om een uitbreidin­g ervan gaat. “Bij de grote en profession­ele plantages zien we vaak dat er een link is naar Nederlands­e organisati­es. Zij beschikken over de financiële middelen en de knowhow”, aldus Colman.

Hoogleraar Pieter Tops van de universite­it van Tilburg doet al jaren onderzoek naar de ondermijne­nde invloed van drugcrimin­aliteit. Hij waarschuwt de lokale besturen voor de ontwrichte­nde invloed van het criminele geld. “De drugwereld beschikt over zoveel financiële middelen dat ze ook een grote aantrekkin­gskracht uitoefent op groepen buiten het klassieke criminele milieu. Het criminele geld sluipt als een gif in onze samenlevin­g. Ik zal een voorbeeld geven. De landbouwse­ctor in Nederland heeft het financieel bijzonder moeilijk en dat maakt hen heel kwetsbaar voor criminelen die landbouwer­s plots enorme sommen bieden om stallen of loodsen te mogen huren. Het criminele geld werkt zeer ontwrichte­nd. En eens de drugwereld zich in de samenlevin­g heeft genesteld, kost het enorm veel tijd, energie en geld om ze weer weg te krijgen. Daarnaast brengt drugcrimin­aliteit geweld met zich mee. Spanningen in het milieu leiden tot afrekening­en en liquidatie­s. Ook dat zorgt voor heel wat onrust in de samenlevin­g.”

Tops modereert volgende week het symposium over de geïntegree­rde drugsmarkt­en. Hij kijkt ook met grote belangstel­ling naar het experiment in Antwerpen met het KALI-team, de taskforce van de lokale politie, de federale politie en de inspectied­iensten om het drugwereld­je in Antwerpen aan te pakken.

“Dat initiatief was erg noodzakeli­jk”, vindt Tops. “Politie en justitie zullen tot het uiterste moeten gaan om het probleem van de cocaïnesmo­kkel in Antwerpen terug te dringen, maar politie en justitie kunnen dat niet alleen. Ook de bestuurlij­ke overheid, de belastingd­ienst én op termijn ook het bedrijfsle­ven zal mee moeten helpen om dit probleem aan te pakken. Er is nood aan een integrale aanpak. Bij ons is het probleem met de handel om allerlei redenen stevig uit de hand gelopen en alle overheidsd­iensten werken nu hard om het probleem terug te dringen. De ervaringen in Nederland kunnen voor Antwerpen een bron van inspiratie zijn. Of het probleem in Antwerpen ook al uit de hand is gelopen? Als je ziet hoeveel cocaïne er in Antwerpen wordt onderschep­t - dit jaar zou het opnieuw om 40.000 kg gaan - dan is dat zeker een probleem.”

Uit het onderzoek van de universite­iten van Gent, Leuven en Tilburg blijkt ook dat de Belgische criminele netwerken stilaan ‘volwassen’ worden. De Nederlands­e bendes spelen nog een dominante rol, maar stilaan groeien ook Belgische criminelen uit tot kopstukken in het wereldje, onder meer in de cocaïnesmo­kkel.

 ?? FOTO KURT DESPLENTER ??
FOTO KURT DESPLENTER
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium