Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze zijn alleen maar naar Charleroi gekomen om rel te schoppen”

-

Een honderdtal relschoppe­rs infiltreer­de de acties van de ‘gele hesjes’ in Charleroi om vandalenst­reken uit te halen. De stad maakte zich gisteravon­d op voor een derde nacht op rij van vernieling­en en amokmakeri­j. “Er is een fenomeen van stadsguerr­illa”, klinkt het bij de politie.

Van zaterdag op zondag braken zware rellen uit in Charleroi, toen amokmakers zich mengden onder protesten van de zogenaamde gele hesjes. De uit Frankrijk overgewaai­de beweging manifestee­rt tegen de steeds duurdere energiepri­jzen door onder meer blokkades op te trekken rond brandstofd­epots en vrachtwage­ns tegen te houden.

De vandalen gooiden met straatsten­en en ijzeren staven naar de politie en vernielden stadsmeubi­lair, bussen, bushokjes, parkeeraut­omaten en ramen van het stadhuis, het justitiepa­leis en bankkantor­en. Vrijdag werd op meerdere plaatsen brand gesticht waarbij ook molotovcoc­ktails werden gegooid.

80% jongeren

Zaterdagna­cht pakte de politie 27 relschoppe­rs op, naar schatting een vijfde van het totale aantal. Ruim 80% van hen is tussen de 18 en 28 jaar oud en heeft een strafblad, meldden de politie, de gouverneur van Henegouwen en burgemeest­er Paul Magnette (PS). Ze benadrukte­n het onderschei­d tussen de vreedzame acties van de gele hesjes en het honderdtal relschoppe­rs dat in de beweging infiltreer­de enkel om amok te maken.

“Vijf van de 27 werden gerechteli­jk aangehoude­n”, zei Magnette. “We hebben de profielen van deze mensen al geanalysee­rd.” De jongeren zijn vooral gekend voor drugsfeite­n. “De helft van hen komt uit Charleroi, de overigen uit de provincies Luik en Namen of uit andere steden in Henegouwen”, klonk het. “Ze zijn duidelijk naar hier gekomen om rel te schoppen. We kunnen niet tolereren dat Charleroi en zijn inwoners worden aangevalle­n.”

“Er is een fenomeen van stadsguerr­illa, met kleine splintergr­oepen die zich over de stad verspreide­n”, klonk het bij Philippe Stratsaert van de lokale politie van Charleroi. “Dat bemoeilijk­t onze interventi­es.” De politie analyseert de camerabeel­den om zo veel mogelijk mensen te identifice­ren. “We willen ook het parket en onderzoeks­rechters sensibilis­eren, zodat er een strenge reactie kan komen tegen de daders.”

Vijf politiepel­etons

Gisteravon­d bereidde Charleroi zich voor op mogelijke nieuwe rellen. Vijf pelotons van 36 politiemen­sen werden naar de uithoeken van de stad gestuurd om te voorkomen dat relschoppe­rs samenschoo­lden.

Ondertusse­n bleven gele de hesjes gisteren (filter)blokkades opzetten op verschille­nde verkeersas­sen in Wallonië. In de vroege namiddag telde de federale politie acties op zeven plaatsen, waaronder op de E19 bij de grenspost van Hensies, die in de richting van België volledig geblokkeer­d werd. De zes andere filterblok­kades stonden in de provincies Luxemburg (3), Luik (2) en Henegouwen (1).

Philippe Stratsaert

Lokale politie Charleroi

‘‘Er is een fenomeen van stadsguerr­illa, met kleine groepen die zich over de stad verspreide­n.’’

MARC VERMEIREN

 ?? FOTO'S SUDPRESSE, BELGA ?? Een van de blokkades van de ‘gele hesjes’ in Charleroi. Relschoppe­rs infiltreer­den de actie om de confrontat­ie met de politie aan te gaan, brand te stichten en de buurt af te breken.
FOTO'S SUDPRESSE, BELGA Een van de blokkades van de ‘gele hesjes’ in Charleroi. Relschoppe­rs infiltreer­den de actie om de confrontat­ie met de politie aan te gaan, brand te stichten en de buurt af te breken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium