Gazet van Antwerpen Stad en Rand

11-jarig meisje beklimt kathedraal

Stunt van Garence komt volgend jaar op tv

- SYLVIA MARIËN (rdk, cka)

Nadat burgemeest­er Bart De Wever haar had gevraagd om niet te vallen, sprong de dappere Garence Legendre, amper 11, de touwen in en de Antwerpse OnzeLieve-Vrouwekath­edraal op. Haar missie naar het topje van de klokkentor­en is gelukt. En Garence is fier: “Ik hou van extreme dingen en het uitzicht was heel mooi.” In het najaar van 2019 zendt tvzender Ketnet de stunt uit.

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever postte gistermidd­ag een foto van zichzelf met Garence op Facebook: “Garence gaat vandaag de kathedraal­toren op… langs buiten. Dapper meisje!” Volgens Garence vroeg hij haar daarna om niet te vallen.

“De burgemeest­er had ons toestemmin­g gegeven om de kathedraal te beklimmen”, vertelt Sara De Gols van productieh­uis De Mensen. Dat draait momenteel het tweede seizoen van De

Blacklist, waarin Garence centraal zal staan. Het Ketnetprog­ramma kwam eind 2014 al op tv en draaide rond de vraag: “Wat wil je absoluut nog doen voor je twaalf jaar wordt?” Tom Waes ging aan de slag om zes wensen van acht kinderen in vervulling te laten gaan: van een levensgroo­t peperkoeke­n huis bouwen tot een looping maken in een stuntvlieg­tuig. Volgend jaar komt daar dus een vervolg op.

Garence Legendre is 11, woont in Laken en haar wens was om een hoog gebouw te beklimmen.

“Ik hou van extreme dingen”, zegt Garence. “Ik wil mijn grenzen verleggen.”

Selfie met windhaan

Vandaar dus dat De Blacklist haar gisternami­ddag de OnzeLieve-Vrouwekath­edraal op stuurde. In een eerste etappe klom ze samen met Tom Waes via touwen aan de buitenkant omhoog. “Onder begeleidin­g van Monumenten­wacht”, verduideli­jkt Sara De Gols. “Die mensen zijn het gewend om van boven naar beneden de toestand van erfgoed te controlere­n, nu ging het van beneden naar boven.” In een tweede etappe klommen Garence en Tom via ladders om-

Garence Legendre

Jonge durfal

‘‘Al ken ik Antwerpen niet echt, het was heel speciaal om van boven af alles te zien.’’

hoog. “En we zijn helemaal tot vanboven geraakt!”, glundert een fiere Garence. “Het was wel spannend. Toen ik moest starten, dacht ik wel even: Zou ik het wel

halen? Maar eens ik mijn voet in de touwen had, was de twijfel weg en ging ik gewoon door. Vermoeiend was het eigenlijk niet.”

Helemaal in het topje van de toren, op 123 meter hoogte, nam Garence een selfie met de windhaan om aan de burgemeest­er en de anderen te bewijzen dat haar missie geslaagd was. “Al ken ik Antwerpen niet echt, het was heel erg mooi om vanuit de hoogte alles te zien”, zegt Garence. “Het gaf een kick.”

Daarna moest het gezelschap nog naar beneden, een gedeelte al abseilend. Van begin tot eind nam de stunt bijna vijf uur in beslag. “Het was een mooie, intense dag”, zegt Garence. En vandaag op school heeft ze sowieso het strafste verhaal van de klas.

Ze komt ook sowieso nog eens terug naar Antwerpen. “Dan kom ik de binnenkant van de kathedraal bekijken”, lacht ze.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Garence in de laatste rechte lijn weer naar beneden aan de kathedraal, waar Tom Waes net is geland.
FOTO PATRICK DE ROO Garence in de laatste rechte lijn weer naar beneden aan de kathedraal, waar Tom Waes net is geland.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium