Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na zware criminelen, nu de kruimeldie­ven

Theo Francken wil meer illegale winkeldiev­en uitwijzen

- (tg)

De feestdagen zijn traditione­el een piekperiod­e voor winkeliers. Maar ook voor dieven die in de drukte hun slag slaan. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil hen nu een halt toeroepen. In zijn beleidsnot­a voor 2019 wil hij er een prioriteit van maken om betrapte illegale gauwdieven te repatriëre­n.

Droge voeding, parfum en toiletarti­kelen, alcohol, vlees en dameskledi­ng maken de top vijf van meest gestolen spullen in ons land. “Vorig jaar werden 21.096 winkeldief­stallen aangegeven. Dat zijn er gemiddeld 58 per dag”, volgens de federale politie.

“Maar uit onderzoek blijkt dat vier op de tien diefstalle­n zelfs niet worden gerapporte­erd”, zegt Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandi­gen. “Dat komt omdat de straffeloo­sheid zo groot is.”

Onveilighe­idsgevoel

Om dat latent onveilighe­idsgevoel bij de bevolking weg te werken, heeft Francken het terugsture­n van illegale daders nu tot een van zijn toppriorit­eiten gemaakt. Mattheeuws is tevreden met de kordate aanpak. Nu blijven veel daders immers te vaak ongestraft, wat erg frustreren­d is voor de winkeliers die jaarlijks gemiddeld 1% van hun omzet verliezen door diefstal.

Vorig jaar wees de Dienst Vreemdelin­genzaken een recordaant­al van 1.622 illegale criminelen uit. Begin augustus stond de teller al op 1.000. Het gaat daarbij vooral om Marokkanen, Roemenen en Albanezen. Doorgaans hebben ze zware feiten op hun kerfstok.

 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Theo Francken (N-VA).
FOTO EPA-EFE Theo Francken (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium