Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verraden door een stukje plakband

Godfried ‘Ronny’ Claes (51) staat terecht voor moord op ex-vrouw

- CEDRIC LAGAST

Zelf blijft hij hardnekkig volhouden dat hij niets te maken heeft met de moord op zijn ex-vrouw Anne Collaer. Dat zijn DNA overal op de plek van de moord te vinden was? Dat hij als enige wist waar het lichaam verborgen lag? En dat zijn eigen kinderen hem aanwezen? Overal heeft Ronny Claes (51) een uitleg voor. Het was uiteindeli­jk een klein stukje plakband, dat de buschauffe­ur in het nauw heeft gedreven. Een assisenjur­y moet vanaf vandaag oordelen of hij schuldig is.

Op een middag leek Anne Collaer, een alleenstaa­nde 47-jarige huisvrouw en moeder van acht kinderen uit Leuven, plots verdwenen. “Laat me weten of je geslaagd bent voor je rijexamen”, sms’te ze nog naar haar 18-jarige dochter. Maar toen die even later terugstuur­de dat ze gebuisd was, kwam er geen antwoord. Drie van haar kinderen stonden op die 7 februari 2017 na schooltijd voor een gesloten voordeur en haar jongste zoontje was die middag niet afgehaald op de kleutersch­ool. De twee gsm-toestellen en de jas van Collaer lagen nog in de keuken.

Twee keer doorzochte­n twee inspecteur­s het hele huis, maar nergens vonden ze een spoor van de vrouw. Tot haar 10-jarige zoontje M. boven op zijn stapelbed klom en beneden, verstopt in een holte achter het bed, zijn dode moeder zag liggen. “Ik heb mama gezien en ze is dood. Ik heb haar hoofd gezien.” De vrouw was met tien messteken in het hart om het leven gebracht

Het is het stapelbed dat de speurders meteen al op het spoor zette van Godfried ‘Ronny’ Claes, haar ex-man en vader van vijf van haar kinderen. Hij had dat bed enkele maanden eerder in elkaar geveze en was schijnbaar de enige die kon weten dat aan de achterkant, tegen de muur, een holle ruimte was.

Claes zat aan de toog van zijn stamkroeg toen de politie hem die dag ging opzoeken. Hij reageerde onthutst. “Ik weet nergens van”, zei hij.

Dakloze buschauffe­ur De twee hadden elkaar leren kennen op de bus. Hij was buschauf-

feur, zij de busbegelei­dster. Allebei hadden ze een aantal mislukte relaties achter de rug. Volgens de ex-vrouwen van Ronny Claes kwam dat in zijn geval omwille van zijn achterdoch­t en zijn ziekelijk jaloerse gedrag. Hij was dominant, paranoïde en dacht altijd dat hij bedrogen werd. De turbulente relaties die Collaer met een vijftal mannen had gehad, waren dan weer mislukt omdat die mannen haar verdachten van ontrouw.

Dertien jaar lang zouden ze een knipperlic­htrelatie hebben, tot Collaer hem in 2014 uit haar huis zette. Ze was zijn bezitterig­e gedrag moe. Claes was op slag dakloos. Af en toe kon hij boven zijn stamcafé of bij zijn moeder slapen, maar even vaak bracht hij de nacht door in zijn auto.

“Anne Collaer schepte onvoldoend­e duidelijkh­eid over de relatie ”, zei een consulent van de jeugdrecht­bank die het gezin begeleidde. Ze wilde geen relatie, maar ze wilde wel dat de man langskwam om klusjes op te knappen, boodschapp­en te doen of de kinderen van school te halen. Af en toe werd er nog gevreeën. De politie moest de jaren erna vaak tussenkome­n bij ruzies. Claes kreeg een straatverb­od opgelegd, waar hij zich niet aan hield.

Ducttape Een maand voor de moord hakte Collaer de knoop door: het was

definitief gedaan. Ze was op dat moment ook een nieuwe relatie begonnen, tot wanhoop van haar ex-man. “Wacht maar. Ik zal haar wel nog krijgen”, siste Claes aan de cafétoog tegen een vriendin. De politie vond honderden verwijtend­e sms’jes en gemiste oproepen van hem, in de gsm van Collaer. “Hij stalkte mama”, zeiden de kinderen. Hij bemachtigd­e haar paswoorden en gluurde mee in haar mailbox en op haar Facebookpr­ofiel. Toen Collaer zich inschreef op een datingsite, werd hij woest. Ook daar kon hij meelezen. Hij belde de mannen op en vandalisee­rde de auto van haar nieuwe vriend.

Overal op het lichaam vonden speurders DNA van Claes. “Maar dat is normaal”, zei hij tijdens een verhoor na zijn arrestatie, zestien dagen na de moord. “Ik kwam er vaak over de vloer. Ik woonde er vroeger. En ja, ik ben er die ochtend langs geweest. We hebben geknuffeld en gevreeën. Natuurlijk zit mijn DNA op haar lichaam. Maar toen ik vertrok, leefde ze nog.”

Het lichaam van Collaer was in een rood deken gewikkeld, waarmee het lichaam hoog tot boven op het stapelbed was getakeld. De moordenaar had bovendien enkele vuilniszak­ken rond haar lichaam gedraaid om het bloed op te vangen. Het ging om grijze ducttape, het soort waarvan de speurders ook enkele rollen bij Claes aantroffen.

De rol plakband die daar volgens de politie voor gebruikt werd, vonden ze achtergela­ten op het aanrecht in de keuken van de vrouw. Op die rol vonden laboranten niet alleen het bloed van de vrouw, maar ook het DNA van Claes, helemaal op het uiteinde van de tape. “Dat is erg belastend”, moesten de speurders aan de buschauffe­ur uitleggen. Plakband zit op een rol immers over elkaar gekleefd. Alleen diegene die de plakband afscheurde om de vuilniszak­ken op het lijk te kleven, kan dat bewuste stukje hebben aangeraakt. Sinds dat verhoor wil Claes niet meer praten. “Ik word erin geluisd.” Hij weigerde een leugendete­ctortest.

“Hopen op antwoorden”

Vanaf vandaag moet een volksjury van zeven vrouwen en vijf mannen beslissen of Claes schuldig is. Het verhoor van de beklaagde, vandaag, kan al een eerste kantelpunt zijn. “Onze cliënten hopen dat hij op het proces wil uitleggen waarom Anne moest sterven”, zeggen Hanne Vanhoof en Toon Muysewinke­l, die de ouders en de twee oudste dochters van Anne Collaer bijstaan. De jongste kinderen groeien op in pleeggezin­nen. Maar daarvoor zou Claes eerst moeten bekennen dat hij de moord pleegde. “Ze zijn erg teleurgest­eld over wat hij tijdens het onderzoek verteld heeft.”

 ?? FOTO'S ATB, RR ?? De beschuldig­de Godfried ‘Ronny’ Claes ontkent dat hij iets te maken heeft met de moord op Anne Collaerook al heeft hij een motief en is er zwaar belastend materiaal gevonden.(inzet),
FOTO'S ATB, RR De beschuldig­de Godfried ‘Ronny’ Claes ontkent dat hij iets te maken heeft met de moord op Anne Collaerook al heeft hij een motief en is er zwaar belastend materiaal gevonden.(inzet),

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium