Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overheid houdt incidenten met implantate­n geheim

- (agy)

3.798 keer liep het de voorbije vijf jaar fout bij patiënten die een implantaat kregen. 72 keer zelfs met een dodelijke afloop. Het grote publiek kreeg daar nooit lucht van.

De moderne geneeskund­e kan niet meer zonder implantate­n zoals pacemakers of kunstheupe­n. Al loopt het soms fout. In België namen journalist­en van Knack, De

Tijd en Le Soir de hulpmiddel­en onder de loep. In 2017 alleen al moesten 4.676 patiënten hun prothese laten vervangen door pijn of infecties. Als het gaat om fouten in de implantate­n, moeten de producente­n dat melden aan het Federale Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG). In vijf jaar tijd liepen 3.798 rapporten binnen. In 72 gevallen kwamen zelfs mensen om, onder wie drie “hoogstwaar­schijnlijk” door het implantaat. Daarover wordt niet gecommunic­eerd. Zelfs de leden van de RIZIV-commissie krijgen geen gegevens. “We willen het publiek geen angst aanjagen”, stelt Hugues Malonne, directeurg­eneraal van de FAGG-afdeling Post Autorisati­on aan Knack. “Het ontbreekt ons ook aan de middelen om gegevens met de nodige uitleg vrij te geven.” Alles bijeen zijn bij het FAGG maar 43 specialist­en met de implantate­n bezig. Bij het RIZIV maar negen. Die moeten toezicht houden op een half miljoen implantate­n. Het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block is de opgediepte documenten aan het bestuderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium