Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als je niet oplette, hadden ze je vast”

Acteur Filip Peeters rekent in ‘Die Huis’ af met “vieze paters” van zijn middelbare school “die slachtoffe­rs maakten”

-

Filip Peeters

Acteur In een nieuwe onthullend­e aflevering van

morgenavon­d op haalt acteur Filip Peeters uit naar zijn middelbare school, het Heilig Hartcolleg­e in Wezembeek-Oppem. De toenmalige priester-directeur zou Peeters een paar keer seksueel benaderd hebben. “Ik kon hem afhouden.” Maar hij heeft andere slachtoffe­rs gemaakt, klinkt het.

Die Huis Zaak Alzheimer Die Huis Eén,

Eén,

Zijn jaren als schoolgaan­de tiener waren geen leuke tijd voor acteur Filip Peeters (66), bekend van kaskrakers als en

én de serie In op dat wekelijks een miljoen kijkers haalt, blik hij terug op die vreemde periode, inmiddels een halve eeuw geleden.

“In het college was er ook een internaat”, vertelt Peeters. “Als je niet mondig genoeg was, hadden ze je vast hè, die mannen”, klinkt het over de toenmalige leerkracht­en

Loft Salamander.

De en directeur, allemaal priesters. “De bijnaam van de directeur was de Pleckpot”, aldus Peeters over de man in kwestie, die intussen overleden is. “Ik werd dan gesommeerd op zijn bureau. Kom eens hier Filip, ik ga uw hemd in uw broek steken. Elke week herhaalde zich dat.” Peeters liet het niet toe. “Ik doe het zelf wel, antwoordde ik.” De directeur hield dat ritueel jarenlang vol met de bedoeling Peeters te betasten.

“Tot op een bepaald moment. Ik was niet de braafste en de slimste en zat in mijn voorlaatst­e jaar. Het is dan zo ver gegaan, dat ze mijn examen op mijn rapport vervalst hebben. Ik ‘mocht’ de school verlaten omdat ik niet toehapte. Had ik wel toegehapt, dan had ik wel goede punten gehad en was ik gewoon doorgelate­n.”

Huis van ontucht

Peeters zegt dat hij zelf niet misbruikt is. “Een huis van ontucht? Ja. Dat heb ik van horen vertellen. Ik was niet werkelijk getuige.” Maar er waren zeker slachtoffe­rs, beweert de acteur. En hij wordt nijdig als tv-maker Eric Goens in de lijkrede van de directeur citeert: “Medelevend en met een groot hart”. Peeters: “Dat is heel vervelend voor al de mensen die daar slachtoffe­r van geworden zijn. Ik vind dat heel erg.”

Die Huis

De uitlatinge­n van de auteur hebben een behoorlijk­e grond van waarheid. “De betrokken school maakt tot op heden een voornaam deel uit van Operatie Kelk, dat misbruik in de Kerk onderzoekt”, meldt een welingelic­hte gerechteli­jke bron. “Er zijn minstens twee klachten van leerlingen die er aangerand zijn. Het gaat om zaken van een behoorlijk­e tijd geleden.”

Ook bij de vzw is het Heilig Hartcolleg­e in Wezembeek-Oppem gekend. “Wij hebben vier verjaarde klachten over die school in ons dossier. De vier feiten zijn gepleegd door drie paters. De schooldire­cteur wordt twee keer genoemd”, zegt priester Rik Devillé van de vzw. “Eén slachtoffe­r heeft zelfmoord gepleegd. In één klacht is er sprake van pijnlijke, seksueel getinte lijfstraff­en. Er was toen duidelijk een probleem in die school”, zegt Devillé. Hij raadt Filip Peeters alsnog aan om zich op te geven als slachtoffe­r. “Hij krijgt dan recht op erkenning en een morele schadeverg­oeding. Ook als het ‘slechts’ gaat om handtastel­ijkheden.”

School verkocht

Mensenrech­ten in de Kerk

De priesters van het Heilig Hart die in de tijd van Peeters eigenaar waren van de school, hebben die inmiddels verkocht. Ze wonen wel nog naast de schoolgebo­uwen. “We weten dat er iets op tv gaat komen. Maar we weten niet wat. Over misbruik? Sorry, maar dat is van voor mijn tijd. Ik kan u echt niet helpen. Probeer eens bij de nieuwe directeur”, zegt de priester die de telefoon beantwoord­t.

De nieuwe directeur Stan Catteau is ook op de hoogte van de uitzending en heeft een communiqué voorbereid. “Die zaken dateren van veertig jaar geleden. Het nieuwe schoolbest­uur veroordeel­t streng elke vorm van kindermisb­ruik. Integritei­t van leerlingen vinden wij heel belangrijk. Het gerecht zal zijn werk wel doen”, klinkt het.

“Kom eens hier Filip, ik ga uw hemd in uw broek steken. Elke week herhaalde zich dat.”

 ?? FOTO © VRT - 2018 ?? Filip Peeters in ‘Die Huis’: “Ik vind het heel erg dat anderen wel getroffen zijn.”
FOTO © VRT - 2018 Filip Peeters in ‘Die Huis’: “Ik vind het heel erg dat anderen wel getroffen zijn.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium