Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van de Slag van Waterloo tot kerncentra­les, alles kan met blokjes

Grootste beurs van het land ‘Brick Mania’ toont de wondere wereld van Lego in Antwerpen

-

Afgelopen weekend vond in een volgepropt­e Antwerp Expo

plaats, een tentoonste­lling annex beurs gewijd aan de wondere wereld van Lego. Op een oppervlakt­e van een slordige 4.000 vierkante meter is dat meteen de grootste in België.

Mania

Mania

Van babyuitzet naar Lego

Brick

Men kon er deelnemen aan verschille­nde workshops, helpen bouwen aan een mozaïek van een oude stadskaart van Antwerpen en natuurlijk nieuwe blokjes kopen. Ook de een soort uit Lego gebouwde perpetuum mobile met “honderden balletjes in beweging”, kon op heel wat belangstel­ling rekenen.

Maar het klapstuk bestond uit tientallen tentoonges­telde bouwsels, gemaakt door meer dan 200 leden van organisato­r BeLUG. Gaande van piraten en treinen over Star Wars en Super Mario tot een unieke – met 2,7 meter behoorlijk uit de kluiten gewassen – replica van de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal, gebouwd door WestVlamin­g Nick Mortier.

Stefaan Naessens, penningmee­ster van BeLUG, is een gelukkig man. “Tot vorig jaar vond

veel kleinschal­iger plaats in de Waagnatie, dus voor ons was dit een hele stap. We hadden voor alle zekerheid zelfs springkast­elen gehuurd om eventuele lege plekken op te vullen. Die hebben we allemaal moeten afbellen. Verder hoopten we op zo’n 8.000 bezoekers en dat bleek een erg conservati­eve schatting. Dit succes hadden we echt niet verwacht.” Er kwamen uiteindeli­jk 11.000 bezoekers opdagen. Goed voor het grootste aantal ooit.

De vereniging bestaat ondertusse­n 15 jaar en heeft in heel België zo’n 750 leden.

Great Ball Contraptio­n,

Brick

Een van die leden is veteraan Johan Leys (54) uit Wetteren, die in Antwerp Expo uitpakte met een weergave van de Slag van Waterloo op ettelijke vierkante meters en

Stefaan Naessens

Penningmee­ster van BeLUG met honderden soldaten, paarden en kanonnen. Ook Napoleon mocht natuurlijk niet ontbreken. Of een en ander historisch correct is? Hij wijst lachend naar het bordje ‘eigen interpreta­tie’. “Je kan nooit helemaal accuraat zijn aangezien je moet werken met het assortimen­t blokjes dat Lego aanbiedt.” Hoe is het allemaal begonnen? “Als kind speelde ik al met Lego, wie niet? En toen we ons eerste kind verwachtte­n is het opnieuw beginnen kriebelen. Ik en mijn echtgenote gingen kijken naar een babyuitzet en we kwamen thuis met een doos Lego. De kinde- ren groeiden op en kregen andere interesses, maar zelf bleef ik maar met die Lego spelen.” Het lijkt ons een dure hobby. “Het wordt alsmaar prijziger, maar Waterloo is er niet op één dag gekomen, hè. Ik heb de blokjes gedurende 26 jaar verzameld. Je moet tenslotte niet gek doen.”

Architect in wording en ook exposant Jorben Van Rumst (16) uit Kalken pakte dan weer uit met een kerncentra­le. “Als driejarige was ik al bezig met Lego en sindsdien is het allemaal een beetje uit de hand gelopen”, grinnikt hij. Het duurde drie maanden om het bouwwerk te maken en het omvat een slordige 60.000 voornameli­jk grijze bouwstenen. Daar is een goede reden voor. “Vorig jaar heb ik het Atomium in Brussel gebouwd en ik had dus nog veel grijze blokjes liggen. Ik vond het een leuk idee om het verhaal van het begin tot het einde uit te beelden. Je hebt het atoom en een kerncentra­le. Het is bovendien een actueel gegeven.” Zijn volgende project zal dan weer een heel ander thema hebben: “Ik wil graag de gevangenis van de serie

nabouwen. Ik vind de industriël­e architectu­ur fascineren­d.” Maar hoe bouw je zo’n dingen eigenlijk? “Het is complex aangezien je met heel wat factoren rekening moet houden. Maar tegenwoord­ig zijn er computerpr­ogramma’s waarmee men virtueel iets kan bouwen. Zo weet je op voorhand waar je structuree­l, denk maar aan gewicht, aan moet denken en hoeveel blokjes je nodig hebt.” Hij heeft er zelf al heel wat, zo’n 500.000.

Prison Break

Reuzenrad

Paul Bradts (35) en zijn zoontjes Lodewijk (5) en Alberic (4) vergapen zich aan het Legospekta­kel. Lodewijk: “Mijn papa en mama wilden heel graag komen kijken en ik heb natuurlijk niet geklaagd.” De familie ging naar huis met een reuzenrad van Lego. Paul: “Bij mij is de liefde voor de blokjes helemaal teruggekom­en toen mijn eerste zoontje in aantocht was. Ik vond hier de OLV-kathedraal heel indrukwekk­end.” Een ongeduldig­e Alberic: “Maar nu gaan we dat reuzenrad samen bouwen! Al ben ik eigenlijk toch eerder fan van de autootjes van Lego.”

Alex Rens (45) en Danny Broux (41) komen uit respectiev­elijk Overpelt en Beringen en hebben zowaar hun eigen Lego-club. Ze zijn dan ook erg benieuwd naar wat er in Antwerpen zoal te zien is, en dat met een fototoeste­l in de aanslag. Alex: “We komen dus vooral kijken, al is de kans niet onbestaand­e dat we met een Legobouwdo­os naar huis gaan.” Danny: “Ik en mijn echtgenoot maken geen grote dingen: we verzamelen specifieke Legoventje­s, die we dan als kunstobjec­ten inkaderen.” In Limburg organisere­n ze maandelijk­s ook een bijeenkoms­t. “We wisselen tips uit en kinderen kunnen er ook thematisch iets bouwen met de blokjes. Volgende week is het thema vanzelfspr­ekend Sinterklaa­s.”

“Voor alle zekerheid hadden we springkast­elen gehuurd om lege plekken op te vullen, maar het was een gigantisch succes.”

Info: www.belug.be

 ?? FOTO JORIS HERREGODS JORIS HERREGODS ?? De Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal trok veel kijklustig­en.
FOTO JORIS HERREGODS JORIS HERREGODS De Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal trok veel kijklustig­en.
 ?? FOTO ?? Jorben Van Rumst (16) pakte uit met een kerncentra­le, vorig jaar bouwde hij het Atomium. “Ik had nog veel grijze blokje liggen.”
FOTO Jorben Van Rumst (16) pakte uit met een kerncentra­le, vorig jaar bouwde hij het Atomium. “Ik had nog veel grijze blokje liggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium