Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tussen de dino’s graasden ook zoogdieren

Ontdekking van nieuwe diersoort werpt ander licht op wat wetenschap­pers dachten

- (eadp)

Wetenschap­pers hebben in Polen de fossiele resten opgegraven van een reusachtig­e plantenete­r. De nieuwe diersoort kreeg de naam Lisowicia bojani mee en behoorde tot de dicynodont­ia, een oude neef van de zoogdieren die meer dan 200 miljoen jaar geleden op aarde leefde, samen met de eerste herbivore dinosaurus­sen. En dat gaat in tegen wat wetenschap­pers eerder dachten.

Het was een team van de Uppsala Universite­it uit Zweden en de Poolse Academie voor Wetenschap­pen die de nieuwe diersoort uit de tijd van de eerste dino’s ontdekte en de bevindinge­n publiceerd­e in het wetenschap­pelijke magazine De Lisowicia bojani zou er volgens de paleonto-

Science. logen uitgezien hebben als een neushoorn, zo groot en zo zwaar als een flink uit de kluiten gewassen olifant en een hoornachti­ge bek als die van een schildpad. Hoewel hij geen tanden had, beschikte hij toch over twee slagtanden op zijn bovenkaak. Zijn naam heeft hij te danken aan het Poolse dorpje Lisowice, waar zijn fossielen werden gevonden, en aan vergelijke­nd anatoom Ludwig Heinrich Bojanus uit de achttiende eeuw.

Gigantisch

De Lisowicia bojani maakt deel uit van de dicynodont­ia, een groep gewervelde dieren die de voorouders waren van de zoogdieren. Zo’n 270 tot 240 miljoen jaar geleden waren ze een van de vaakst voorkomend­e landdieren. “Wie had ooit kunnen denken dat er ook gigantisch­e zoogdierac­htigen waren die naast enkele van de eerste dinosaurus­sen leefden”, zegt paleontolo­og Stephan Brusatte van de universite­it van Edinburgh. Het klassieke idee wordt dus tot verrassing van paleontolo­gen onderuitge­haald. De Lisowicia bojani leefde samen met de sauropoden, de eerste dinosaurus­soorten waaruit de bekende diplodocus en briachosau­rus voortkwame­n. Onderzoeke­rs willen nu te weten komen hoe het komt dat deze wezens zo groot werden. Een van de veronderst­ellingen is dat de sauropoden zo groot werden om te vermijden dat ze werden opgegeten.

 ?? FOTO'S REUTERS ??
FOTO'S REUTERS
 ??  ?? De Lisowicia bojani zag eruitals een neushoorn en was ongeveer zo groot als een uit de kluiten gewassenol­ifant.
De Lisowicia bojani zag eruitals een neushoorn en was ongeveer zo groot als een uit de kluiten gewassenol­ifant.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium