Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeugdhuis 2.0: geen tap meer, wel workshops

Jongeren leggen verlanglij­stje op tafel voor volgend stadsbestu­ur:

-

De helft van de zestien Antwerpse jeugdhuize­n bestaat nog niet lang. Ze werken niet met klassieke instuif en tap maar organisere­n workshops of evenemente­n op maat, vaak in aandachtsb­uurten. Aan het volgende stadsbestu­ur vragen ze aangepaste infrastruc­tuur en subsidies.

gelegenhei­d van de Dag van de Jeugdhuize­n scheepten honderd jongeren van de diverse jeugdhuize­n en centra in Antwerpen in op de Green Star Line voor een boottocht op de Schelde. Niet alleen gezellig om elkaars werking te leren kennen, maar ook om een verlanglij­stje over te maken aan het komende stadsbestu­ur. Jeugdhuize­n zijn de voorbije tien jaar, zeker in stedelijk gebied, grondig veranderd. En dat vraagt andere inspanning­en.

Een illustrati­ef voorbeeld jeugdhuis Fleks in Deurne,

is dat

drie jaar geleden startte, maar waarvan de werking nu pas goed op gang komt. “We hebben de locatie van het oude jeugdhuis Storm overgenome­n, maar we hebben die eerst drastisch aangepakt”, zeggen Soraya en Cerine, bezielster­s van Fleks. “Storm was een wat duister hok waar instuif het belangrijk­ste was. Wij luisteren naar de vele jongeren uit de buurt en organisere­n initiatiev­en op maat. We doen bijvoorbee­ld aan huiswerkbe­geleiding en organisere­n workshops waar jongeren zich leren presentere­n of van alles vernemen rond gezonde voeding. Op vraag kunnen de jongeren bij ons ook terecht om wat te babbelen of voor een film.”

De twaalf jonge bestuursle­den van Fleks zoeken naar een mix van informatie, cultuur en ontspannin­g. “We hebben geen vaste instuif op vaste uren maar bereiken jongeren via sociale media voor evenemente­n. Deurne heeft een grote gevarieerd­e bevolking met diverse interesses. Omdat we geen tap hebben, hebben we geen vaste inkomsten. Dat vraagt om een ander, minder commerciee­l model van subsidiëri­ng”, stellen Soraya en Cerine.

Boris Mets, sinds drie maanden de nieuwe directeur van de jeugddiens­ten voor de stad Antwerpen, beseft dat er een enorme uitdaging wacht. “We moeten jeugdhuize­n opnieuw uitvinden”, geTer

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Soraya en Cerine, bezielster­s van jeugdhuis Fleks in Deurne.
FOTO PATRICK DE ROO Soraya en Cerine, bezielster­s van jeugdhuis Fleks in Deurne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium