Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Begrafenis in cinema

- Frank Heirman

Wellicht was Hugo Claus de trendsette­r in een nieuwe manier van afscheidsp­lechtighed­en. De auteur, die tien jaar geleden voor euthanasie koos, nodigde alle vrienden, fans en prominente­n uit op een laatste voorstelli­ng in de Bourlascho­uwburg. Zoals in een toneelstuk was de regie op maat en ook de acteurs en muzikanten waren met zorg uitgekozen voor deze begrafenis nieuwe stijl. Claus’ voorbeeld werd sindsdien vaak gekopieerd. Denken we maar aan de feestelijk­e begrafenis van Marc Van Eeghem in dezelfde Bourla met zelfs een bigband op het podium en een komisch filmpje van Tommy Cooper als intermezzo. Niet alleen de Bourla, ook de Roma in Borgerhout werd het tafereel van opmerkelij­ke afscheidsv­ieringen.

Maar het kan ook kleiner, warmer en nederiger. Zaterdagvo­ormiddag nam Antwerpen afscheid van Willy Magiels in de kleine Klappei. Magiels was geen ronkende vedette of ervaringsd­eskundige, bekend van televisie of van sociale media, maar een bescheiden man die veertig jaar lang ‘de stille kracht’ was in de Antwerpse filmwereld.

“Hij stond altijd ten dienste van anderen en cijferde zichzelf weg”, loofde presentato­r Michel Follet in zijn toespraak. “Een monkelende milde man die alleen zijn menig gaf als je er zeer uitdrukkel­ijk om vroeg. Bescheiden­heid was zijn handelsmer­k. Discreet maar met een enorme kennis van zaken. Over jaren zullen we pas beseffen wat Willy voor de film in Vlaanderen betekende, bij zoveel projecten was hij betrokken.”

Een van zijn vele realisatie­s was cinema Klappei, ondergebra­cht in het oude politiekan­toor in de Klappeistr­aat. Van daaruit lanceerde hij het Festival van de Sociale Film, dat deze week, na zestien jaar, voor het eerst zonder Willy plaatsvind­t.

In zijn buurtcinem­a Klappei speelde Willy zaterdag voor de eerste keer van zijn leven eens een hoofdrol. Een volle zaal vrienden genoot ervan, onder wie tal van bekenden uit de filmwereld, zoals Robbe De Hert en Jan Verheyen. Een perfecte eindgeneri­ek voor een grote kleine man.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium