Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Haroun, Haroun

-

Was het Patrick Decuyper of Wim De Decker? Het zal voor eeuwig een discussiep­unt blijven tussen het toenmalige leidersduo van Antwerp FC – de ene als sterke man, de andere als trainer – wie van hen in december 2016 op het lumineuze idee kwam om Faris Haroun weg te plukken bij 1Breeksgen­oot Cercle Brugge. Het doet er weinig toe. Het belangrijk­ste was dát hij kwam. Haroun sleepte een door anderen bevuilde stempel mee, die van vetbetaald­e vedette die op het einde van z’n carrière enkel nog wat kwam wegen op het Antwerpse budget. Niets bleek minder waar.

Vrijwel meteen bleek hij een van dé ontbrekend­e schakels te zijn die Antwerp FC nodig had. Een fysieke bom, supergemot­iveerd om te bewijzen dat hij nog steeds kon voetballen. En dat zagen ook de fans. “Haroun, Haroun, we worden kampioen.” De simpelste supporters­liederen zijn vaak de beste. Stamnummer 1 werd enkele maanden later inderdaad kampioen en Haroun was daar een bepalende schakel in. En ook vorig seizoen, het eerste terug in de hoogste klasse, bleef hij een sterkhoude­r, die moeiteloos elke inkomende transfer overleefde.

Dit seizoen is zijn lied opnieuw af en toe te horen op de tribunes. Antwerp FC staat mee in de top van de rangschikk­ing, sinds gisteren zelfs als enige tweede. En dan dromen fanatieke fans als die van Antwerp FC al snel van meer. “Haroun, Haroun, we worden kampioen.” Wie kan de supporters ongelijk geven dat ze ook vandaag nog steeds de man bezingen die met zijn overgave en voetbalint­elligentie de ruggengraa­t van de armada van Bölöni is geworden?

Dat bleek nog maar eens gisteren, op het veld van AA Gent. De eerste wedstrijd zonder één overlevend­e van het kampioenen­elftal van 2017 in de basis (tenzij dan Limbombe, bij de tegenstand­er), de eerste zonder Haroun dit seizoen. Het werd gevoeld. Het duo GoveaOpare deed meer dan z’n best, maar zonder hun aanvoerder, sterkhoude­r én medetopsch­utter kreeg Antwerp moeilijk grip op het middenveld. Meer zelfs, we durven geloven dat pakweg Chakvetadz­e of Odjidja minder bepalend voor Gent zouden geweest zijn mét kilometerv­reter Haroun op hun hielen.

Maar bon, volgende keer is hij er gewoon weer bij, thuis tegen SintTruide­n. En mogen Bölöni, medespeler­s en fans beginnen te bidden dat dit de laatste wedstrijd was dit seizoen zonder ‘hij die onvervangb­aar is’. En kan verder gebouwd worden aan wat nu al een stuntseizo­en mag genoemd worden voor de Great Old, maar ook nu al smaakt naar meer.

‘Haroun, Haroun…” Met of zonder VAR.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium