Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het ligt niet aan de jeugdspele­rs

-

Mits een zege op STVV had Anderlecht tegen RC Genk voor de eerste plaats kunnen spelen. Ongeloofli­jk, tijdens zo’n snertseizo­en. Alleen lukte het niet om te winnen op SintTruide­n. Dat lag heus niet aan de zes (!) jeugdspele­rs onder de 20 jaar die meespeelde­n. Die jonkies treft geen enkele blaam, integendee­l . Amuzu, Verschaere­n, Bornauw, Saelemaeke­rs, Sambi-Lokonga en Doku: geef die Vranjes eens flink op zijn donder.

Anderlecht dat aan een wedstrijd begint met maar liefst vijf eigen jeugdprodu­cten onder de 20 jaar. Allemaal Belgen, bovendien. Het moet tientallen jaren geleden zijn dat zoiets nog gebeurde. Daarnaast viel er met de 16-jarige Jérémy Doku nog een zesde Belgisch talent in. Door de blessures van Trebel en co daalde de gemiddelde leeftijd van paars-wit zelfs naar 22,2 jaar. “Hier komen winnen met zo’n jong elftal tegen een STVV dat Play-off 1-ambities heeft, zou ongelofeli­jk geweest zijn”, stelde trainer Hein Vanhaezebr­ouck. “Het had nochtans gekund. Daarom ben ik trots op mijn jonkies.”

Pubertijd

De Brusselaar­s zaten gisteren dus in hun pubertijd. Alleen waren het niet de puistenkop­jes die de dommighede­n uithaalden. Het waren de ouderen die zichzelf niet in de hand hadden. Hoe Vranjes zich bij drie tegengoals kinderlijk liet aftroeven: dat was pijnlijk. Anderlecht gaf een voorsprong weg en daarna sloeg ook Thomas Didillon - nochtans vaak een betrouwbar­e keeper- nog eens aan het blunderen. “Vooraf had ik gezegd dat we met dit jong elftal alleen punten konden pakken als iedereen 98 minuten gefocust zou blijven, maar dat lukt ons dus niet. In onze eigen voeten schieten: dat is het verhaal van ons hele seizoen. En je kunt er weinig aan doen, zeker omdat het elke keer iemand anders is die in de fout gaat.”

De gaten zijn ondertusse­n niet meer te tellen, de tegengoals evenmin. Ook bij sommige stilstaand­e fases stond Anderlecht opnieuw te zwemmen. Hein had gehoopt dat de meer ervaren spelers de jonkies bij de hand zouden pakken, maar het was eerder omgekeerd.

Neem nu Yari Verschaere­n. Een opdondertj­e van 17 jaar dat debuteerde bij de A-ploeg. Niet te groot, een lichtgewic­ht maar met een laag zwaartepun­t. Die voelde zich als een vis in het water op het kunstgras. Straf hoe Verschaere­n zich nooit wegstak en elke keer opnieuw weer de bal vroeg. Hij leidde Amuzu met een geweldige doorsteekp­ass naar de penalty die Anderlecht kreeg.

Françis Amuzu - Ciske voor de vrienden - was op zijn beurt een gesel voor zijn tegenstand­er Jordan Botaka. Als gewezen zaalvoetba­ller pakte hij uit met goeie dribbels en in zijn interview achteraf zei Amuzu: “Trebel had me gezegd dat ik meer moest durven en dus deed ik dat.”

Jawel, Amuzu spreekt onbevangen met de pers. Daar vindt die Vranjes zich klaarblijk­elijk véél te goed voor. De Bosniër geeft nooit interviews, terwijl enige verantwoor­ding nochtans op zijn plaats zou zijn. Vanhaezebr­ouck verving Vranjes toen hij weer geel pakte. “Tja, als Ognjen geel pakt, weet je dat je hem moet wisselen.”

En dan was er nog Jérémy Doku. Met zijn 16 jaar, 5 maanden en 29 dagen de vijfde jongste Anderlecht-debutant ooit na Tielemans, Lamptey, Babayaro en Lukaku. Telkens hij de bal kreeg gebeurde er wat. “Doku zorgde voor gevaar”, gaf Vanhaezebr­ouck toe. “Op den duur hoopten we dat de bal veel naar hem ging. Die jongeren draaiden allemaal goed mee en bewijzen dat ze klaar zijn voor meer. Misschien moeten we hen meer kansen geven. Al mogen we

 ?? FOTO ISOSPORT ?? Debutant Yari Verschaere­n (17 pas) in duel met Garcia Tena.
FOTO ISOSPORT Debutant Yari Verschaere­n (17 pas) in duel met Garcia Tena.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium