Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Absurd dat mijn man vastzit tussen moordenaar­s en drugdealer­s”

-

’s Ochtends in alle vroegte. De bel bleef maar gaan.

“Dingdong,

straks, schat’,

police’

dingdong.

‘Politie! Meneer Steemans. We komen u halen voor verhoor’. Ik stond nog in mijn nachtjapon bovenaan de trap.

riep Thierry nog. En weg was hij. De speurders namen snel zijn gsm mee die op zijn nachtkastj­e lag, en dat was het dan. Einde huiszoekin­g.”

10 oktober, ten huize Thierry Steemans in Mechelen. Net als bij tientallen andere huiszoekin­gen werd de financieel directeur van Malinwa meegenomen voor ondervragi­ng in operatie ‘Propere Handen’. “Thierry dacht een uurtje of twee weg te zijn”, zegt zijn echtgenote Nancy Verbeeck. “Maar we zijn ondertusse­n anderhalve maand verder. En terwijl zowat alle andere verdachten meteen werden gelost of onder voorwaarde­n werden vrijgelate­n, zit mijn man nog steeds opgesloten in de gevangenis van Hasselt.”

Mark Uytterhoev­en

‘Tot

Nancy heeft de voorbije weken amper gegeten of geslapen, zegt ze. Omdat ze zich zorgen maakt om haar man. Maar ook omdat ze het compleet onrechtvaa­rdig vindt. “Wie Thierry een beetje kent, weet dat hij een KV-supporter in hart en nieren is. Zo is hij tijdens de reddingsac­tie van de club in 2002-2003 ook in het bestuur gerold. Het was de ploeg rond Mark Uytterhoev­en die mijn man overtuigde om aan boord te komen. Als boekhouder zagen ze Thierry graag komen. Hij smeet zich helemaal op de audit- en licentievo­orwaarden, hielp mee om KV Mechelen uit de financiële put te kruipen en waakte streng over alle uitgaven. Thierry ‘de

werd hij genoemd. Persoonlij­k heeft hij daar nooit geld aan verdiend. Hij deed het allemaal uit clubliefde.”

Maar zijn clubliefde lijkt Thierry Steemans nu zuur op te breken. Hij zit al bijna vijftig dagen in de cel op verdenking van lidmaatsch­ap aan een criminele organisati­e en omkoping. Concreet meent het gerecht dat er aanwijzing­en zijn dat de boekhouder van Malinwa de degradatie­wedstrijd vorig seizoen tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren probeerde te manipulere­n. Volgens de rechercheu­rs schakelde hij daarvoor zijn kameraad Dejan Veljkovic in. “Een totaal waanzinnig­e gedachte”, maakt zijn vrouw Nancy zich kwaad. “Thierry en ik hebben een heel open relatie. Ik ben van ál zijn zaken op de hoogte. Met de hand op het hart durf ik te zeggen dat al deze insinuatie­s totaal niet waar zijn. Thierry zegt het in de gevangenis zelf ook:

‘Als ze mij een crimineel noemen, waarom ondervrage­n ze mij dan niet?’

Maar ze laten de zaak gewoon een maand sudderen en intussen ontstaat de perceptie dat hij het gedaan heeft. Want veel mensen denken dat waar rook is, ook vuur is. Op den duur begin ik zelf te denken dat ze hem zo lang binnenhoud­en in de hoop dat hij breekt en valse bekentenis­sen aflegt. ”

“De keuken is écht besteld”

Het federaal parket is ervan overtuigd dat spijtoptan­t Dejan Veljkovic aan bestuursle­den van Waasland-Beveren een bedrag heeft aangeboden om de wedstrijd tegen Malinwa te vervalsen. De onderzoeke­rs vermoeden dat Thierry Steemans als financieel directeur, verantwoor­delijke van de centen dus bij de club, daar minstens van op de hoogte moet zijn geweest.

“Onzin”, zegt Joris Van Cauter, de nieuwe raadsman van Steemans. “Als mijn cliënt één fout heeft gemaakt, dan is het misschien dat hij op een vriendelij­ke manier omging met Dejan Veljkovic. Maar er zijn tientallen mensen in het voetbalmil­ieu die op dezelfde manier met die man omgingen en ook soortgelij­ke zakelijke transactie­s deden. Meneer Steemans heeft alleen de pech dat er een aantal ongelukkig­e toevalligh­eden zijn. En dat hij directeur was bij KV Mechelen, een club die destijds in een benarde positie zat.”

Nancy knikt. “Dejan is een heel innemende en vriendelij­ke man. Mijn man beschouwde hem als een vriend, ook al zaten ze vaak als onderhande­laar tegenover elkaar aan tafel en verdedigde­n ze verschille­nde belangen. Wat het zakelijke betreft, was er voor Thierry alleen het belang van KV Mechelen dat telde. Van de zogenaamd louche deals achter de schermen wist mijn man niets.”

Een van de belastende elementen in het onderzoek tegen Steemans is een telefoonta­p waarop de speurders horen dat Veljkovic tegen hem zegt dat “de keuken is besteld”. Codetaal, denken de onderzoeke­rs, om te zeggen dat de wedstrijd “gefixt” is. Vergelijkb­aar met de “dopingwesp­en” van Johan Museeuw destijds. “Nog zoiets hallucinan­t”, zegt Nancy. “Ik zou het zelfs grappig durven te noemen dat ze dat denken, want die keuken is écht besteld. Ik ken Marija, de vrouw van Dejan, goed. Tijdens die fameuze laatste wedstrijd zaten we samen en heeft ze mij en de andere aanwezige vrouwen fier de foto’s van haar keuken getoond. Ik zei haar zelfs nog letterlijk dat ik dat fornuis - zonder dampkap - geweldig vond en dat ik ook zo eentje wilde!”

200.000 euro

Een mogelijke verklaring waarom Steemans als enige nog in de cel zit op verdenking van matchfixin­g is een uitspraak van

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium