Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit was de minst moeilijke van de drie”

Stefan Van Aelst wint met veldrit ook de slotmanche en pakt zijn derde eindzege

- KAREL LEMMENS

Met een zege in de veldrit, de slotmanche van de Achtkamp van Brasschaat, heeft Stefan Van Aelst gisteren de kroon op het werk gezet van zijn derde eindzege op rij. Met vier zeges op acht proeven werd hij de verdiende eindwinnaa­r.

“Het parcours lag er heel snel bij”, sprak Van Aelst. “Bij de verkenning ‘s morgens had ik gemerkt dat het zelfs mogelijk was om over de balkjes te springen. Ik ben dan ook als een pijl uit een boog gestart, zodat ik eerst aan die balkjes arriveerde. Ik sprong er vlot over en zag dat ik de enige was. Dat maakte dat ik meteen enkele tientallen meters voorsprong kon nemen. Tijdens de hele rit ben ik geen enkele keer van de fiets gemoeten. Uiteindeli­jk won ik met ruime voorsprong. Door het gedwongen forfait van Joren Hendrikx in de 6,5 km tijdrit werd dit de gemakkelij­kste eindzege van de drie. Als dat niet was gebeurd, was het beslist een pak spannender geworden. Al durf ik toch wel zeggen dat ik het wellicht ook dan had gehaald.”

Twee en drie in de veldrit werden Roel Vandael en Christophe Huybrighs. In het eindklasse­ment volgt Tim Verbraeken als tweede op 43 punten van Van Aelst. Jasper Van Cant volgt als derde op nog eens vijf punten meer.

Na afloop werden alle podiumlaur­eaten van de Achtkamp in de bloemetjes gezet door twee triatlonto­ppers. De eerste was ex-winnaar van de Achtkamp Bart Aernouts (2008), die dit jaar nog tweede werd op de Ironman in Hawaï. De andere was Marten Van Riel, die in de zomer nog zilver pakte op het EK triatlon op de korte afstand. Van Riels vader was overigens ook de beste in de Achtkamp bij de veteranen, voor Nicolas Pinter en Leo Van den Wyngaert.

Joren Hendrikx, die uiteindeli­jk op de zevende plaats eindigde, was toch tevreden met zijn tiende opeenvolge­nde zege in de dubbel 200 meter-verspringe­n. “Die ziekte halfweg de Achtkamp maakte natuurlijk dat ik kansloos werd. Anders had ik Van Aelst nog het vuur aan de schenen kunnen leggen. Alleen had mijn veldrit dan wel een heel pak beter gemoeten. Met een 26ste plaats ben ik zwaar ontgoochel­d. Maar goed, volgend jaar probeer ik het opnieuw.”

Ook Vanthillo wint derde keer

Bij de vrouwen ging de eindzege, ook al voor de derde keer, naar Britt Vanthillo. “Met de veldloop, de 800 meter en het verspringe­n won ik drie proeven. In de vijf andere proeven stond ik telkens mee op het podium. Dan denk ik te mogen zeggen dat ik de verdiende eindlaurea­te ben geworden.” De zege in de veldrit gisteren was voor Lenny Druyts.

Bij de juniores haalde Enoma Van Looveren het in het eindklasse­ment voor Dries Vermeiren en Ward Vandael.

Bij de veteranen was Michel Le Blon overtuigen­d de beste. Dirk Vermeiren en Dirk Mertens hadden in de eindafreke­ning tien strafpunte­n meer achter hun naam staan.

 ?? FOTO W&F ?? Eindwinnaa­r Stefan Van Aelst op het podium, geflankeer­d door Tim Verbraeken en Jasper Van Cant die tweede en derde werden. Marten Van Riel en Bart Aernouts waren de bloemenmei­sjes van dienst.
FOTO W&F Eindwinnaa­r Stefan Van Aelst op het podium, geflankeer­d door Tim Verbraeken en Jasper Van Cant die tweede en derde werden. Marten Van Riel en Bart Aernouts waren de bloemenmei­sjes van dienst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium