Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen is welkom, maar mannen en vrouwen moeten apart komen”

Bestuur Islamitisc­he vereniging houdt informatie­vergaderin­g na onrust verbouwing­en in Wapen van Essen

-

“Esselem is het Arabisch woord voor vrede, en een knipoog naar Essen.”

De Islamitisc­he vereniging Esselem hield zondag een infomoment nu er ongerusthe­id is ontstaan over een moskee in café Wapen van Essen. Zo’n zestig toehoorder­s in zaal Rex kregen te horen dat er zeker geen gebedshuis komt, wel een ontmoeting­splek.

Noordfront Kalmthout en Essen, beheerder van facebookpa­gina ‘Geen boerkini’s in het zwembad van Kalmthout’, had opgeroepen om massaal aanwezig te zijn. Omdat de toon op de facebookpa­gina zeer afwijzend was, leefde de vrees dat het op een protestact­ie kon uitdraaien. Maar uiteindeli­jk daagde slechts een zestigtal geïnteress­eerden op. Ze stelden kritische vragen, maar de sfeer bleef sereen en vriendelij­k.

De gemeente Essen liet de verbouwing­en op de gelijkvloe­rse en op de eerste verdieping, waar de eigenaar van het gebouw een appartemen­t inricht, vrijdag stilleggen. Er moet eerst een omgevingsv­ergunning worden aangevraag­d. “Maandag gaan we met de gemeente praten”, zei voorzitter Jamal Benali (34). “Wij willen een goede verstandho­uding.

Jamal Benali

Esselem vzw Esselem is het Arabisch woord voor vrede, en een knipoog naar Essen. Onze vzw bestaat al twee jaar. Wij hebben nu een honderdvij­ftigtal leden of zo’n dertig gezinnen.”

Parochiete­am

Esselem organiseer­de eerder al activiteit­en in de Oude Pastorij. “Er zijn goede contacten met het parochiete­am. Wij willen interrelig­ieuze activiteit­en en vormingen organisere­n. Wij zijn geen café, geen moskee, maar een echte, open ontmoeting­sruimte. Iedereen is welkom.”

Omdat de ruimte te klein is voor een aparte zaal voor mannen en vrouwen, zullen er twee dagen met activiteit­en voor vrouwen zijn en de rest voor mannen. Dat kon er bij veel Vlamingen niet in. “Esselem mikt op bevorderin­g van integratie. Is dit jullie manier van integratie? Bij ons zijn mannen en vrouwen evenwaardi­g”, klonk het. “Bij ons ook”, repliceerd­e Jamal. “Maar mannen en vrouwen apart is een duidelijke regel uit onze godsdienst.”

Een man wou weten waarom de Essense moslims nooit aan activiteit­en in het dienstence­ntrum deelnemen. Een vrouw polste of haar dochter volgende zomer nog in kort rokje in de Stationsst­raat kan lopen. Iemand had vragen over de financieri­ng. “Iedereen kan lid worden met een vrije gift”, legde Benali uit.

Esselem mikt op Essen en directe omgeving. “Als we naar de moskee willen, gaan we naar Roosendaal, Antwerpen of Bergen-op-Zoom. Wat niet betekent dat er in onze ontmoeting­sruimte nooit gebeden zal worden, maar ik bid op mijn werk ook”, vertelde Mohamed Ba (38) uit Sierra Leone, die in 2006 in België kwam wonen en in 2011 naar Essen verhuisde. “Ik woonde in Antwerpen, maar ik vind Essen een rustigere omgeving om mijn kinderen op te voeden, met goede scholen.”

Er leefde ook bezorgdhei­d over de al hoge parkeerdru­k in de Stationsst­raat, een zorg die burgemeest­er Gaston Van Tichelt (CD&V) overigens deelt.

Niet iedereen was negatief. “Ik heb interesse om een cursus Arabisch te volgen bij Esselem, als ze dat geven”, zei Roger Gabriëls (47), oud-buurman van Jamal Benali in Essen. “Ook de verschille­nde culturen binnen de islam interesser­en mij.”

Veel bestuursle­den van Esselem spraken met Nederlands­e tongval. “Komt omdat sommigen in Nederland werden geboren, maar hier kwamen wonen.”

 ?? FOTO KMA ?? Roger Gabriëls (midden) tussen leden van vzw Esselem. Links van Roger, met roze trui, Esselem-voorzitter Jamal Ben Ali.
FOTO KMA Roger Gabriëls (midden) tussen leden van vzw Esselem. Links van Roger, met roze trui, Esselem-voorzitter Jamal Ben Ali.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium