Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mariadomei­n wint Erfgoedpri­js 2018

“Schoolvoor­beeld van innovatiev­e aanpak”

-

Het Mariadomei­n aan de Rustoordle­i in de wijk Kaart mocht zaterdag de Erfgoedpri­js 2018 van de provincie Antwerpen in ontvangst nemen. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

Het Mariadomei­n werd de voorbije jaren grotendeel­s gerestaure­erd. Er is een Sint-Rochuskape­l, een VIIWeeënwe­g, een Kruisweg en een

Lourdesgro­t. De kerkraad heeft er een ontmoeting­splek en opengetrok­ken park voor de buurt van gemaakt. De ideeën voor dit multifunct­ioneel gebruik kwamen van architecte­n Liev van Assche en Frank Vissers.

“Dit was voor de jury ook een reden om de prijs aan het Mariadomei­n te geven. De jury stelt dat we in dit dossier zeer breed te werk zijn gegaan. We hebben de verenigin- gen en de buurt erbij betrokken. Onze aanpak wordt een schoolvoor­beeld genoemd van hoe men zo een project aanpakt. We hebben eerst

een inspectiev­erslag laten maken door Monumenten­wacht. Nadien hebben we het domein laten beschermen en daarna een onder-

houdsplan opgesteld. Ook het gebruik van moderne technieken met QR-codes vond men heel innovatief”, legt Frederik Pieters, secretaris van de kerkraad, uit.

De Lourdesgro­t stond eerst in Stabroek. Later werd ze overgebrac­ht naar Brasschaat, waar ze in 1916 werd ingewijd. In mei van dit jaar werd het Mariadomei­n opnieuw ingewijd door bisschop Johan Bonny. Dat gebeurde in aanwezighe­id van 600 mensen.

Er waren in totaal achttien inzendinge­n. Acht daarvan werden genomineer­d. Andere genomineer­den waren onder meer de Kipdorpsit­e in Antwerpen, de wederopbou­w van een prieeltje in Putte en een wandeling door Emblem.

 ?? FOTO JAN BRYS ?? De herinwijdi­ng van het Mariadomei­n in mei 2018.
FOTO JAN BRYS De herinwijdi­ng van het Mariadomei­n in mei 2018.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium