Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kapelletje van de Grote Klos in ere hersteld

Diepgelovi­ge bezweerder en genezer nam er bij aanleg A12 “wraak op bulldozers”

- ERIK VANDEWALLE

In de berm van de A12 in Zandvliet staat al jaren een kapelletje te verloedere­n. Dat van de Grote Klos, een bizarre figuur die in de eerste helft van de vorige eeuw bekendston­d als bezweerder en genezer. Het kapelletje wordt nu gerestaure­erd.

De buitenkant van het kapelletje naast de A12, ter hoogte van de Braziliane­nstraat, is afgelopen weekend aangepakt, door schrijnwer­ker Koen Cassimon, aannemer Kim De Vresse, Jorn Van de Cloot van de heemkundig­e kring en cultuursch­epen Rudi Sempels (N-VA).

Peer Van Uffelen, zoals hij in het echt heette, was een bizarre figuur die in een stulp woonde in de Zandvliets­e Hei. De erg gelovige man kon tand- en keelpijnen bannen en zelfs duivels uitdrijven. De Zandvliets­e kunstenaar Albert De Vree kende hem. In zijn monumental­e boek

tekende en schilderde hij de markante kop van de Grote Klos.

Poldersloo­t tot Wereldhave­n

Goddelijk teken

Van

“Als 65-jarige kreeg hij last van steenpuist­en en zweren. Toen hij die ook op zijn voorhoofd kreeg, zag hij dat als een goddelijk teken. De Grote Klos was niet alleen een godvruchti­g man, maar ook heel bijgelovig. Hij vreesde toverhekse­n en weerwolven en geraakte ervan overtuigd dat hij geneeskrac­htige en paranormal­e gaven bezat. In zijn tuin bouwde hij een kapelletje en mond-tot-mondreclam­e zorgde ervoor dat zijn ‘geneeskund­ige’ gaven tot ver buiten Zandvliet bekend geraakten.”

“Hij ontving de mensen op gebrabbel uit een geheim boek of hij ver-

gastte hen op de tekst van die wat doet denken aan

Duvel, Peerdenpat­ernoster Raps, Mieke den

de van Wannes De Witte

een figuur uit van Ernest Claes. Soms betastte de Klos het zieke lichaamsde­el, dan weer het hoofd, waar hij al eens een haar uittrok”, zegt Albert De Vree.

Eind jaren vijftig stierf de Grote Klos. Zijn huis werd gesloopt voor de aanleg van de A12-Havenweg. Alleen het kapelletje is gebleven. “Bij de aanleg van de A12 is er daar wel iets vreemds gebeurd. Op een gegeven moment wilden de bulldozers of kranen niet starten. Dat heeft een hele tijd geduurd. Een verklaring is nooit gevonden en daarom blijft het verhaal de ronde doen dat de Grote Klos wraak nam voor het afbreken van zijn woning”, zegt Rudi Sempels.

De schepen nam een tijd geleden al het initiatief om het vervallen kapelletje van de ondergang te redden. Het was wachten op toestemmin­g van het Agentschap Wegen en Verkeer, de eigenaar van het stuk grond, om een pad vrij te maken richting kapelletje, om aan de restaurati­e te beginnen. “De oorspronke­lijke muur- en vloertegel­s zijn voor een stuk teruggevon­den. Volgend jaar komt de binnenkant aan bod. Het pad van de Braziliane­nstraat naar de kapel wordt dan ook verbeterd aangelegd”, zegt Rudi Sempels.

Albert De Vree

Kunstenaar

“De Grote Klos vreesde heksen en weerwolven en geraakte ervan overtuigd dat hij geneeskrac­htige gaven bezat.”

 ?? FOTO ERIK VANDEWALLE ?? Jorn Van de Cloot, Rudi Sempels, Koen Cassimon en Kim De Vresse pakken het kapelletje aan.
FOTO ERIK VANDEWALLE Jorn Van de Cloot, Rudi Sempels, Koen Cassimon en Kim De Vresse pakken het kapelletje aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium