Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Als ik mijn ogen sluit, kan ik nog doen alsof er niets aan de hand is”

Martine Verbeke zag haar man Marc met jongdement­ie langzaam achteruitg­aan

-

In Vlaanderen zijn naar schatting 1.800 mensen met jongdement­ie. De ziekte heeft ook een enorme impact op de mensen in hun omgeving. Zaterdag organiseer­de de

in Mechelen een ontmoeting­sdag voor mensen met jongdement­ie, hun familie, mantelzorg­ers en vrijwillig­ers. Het thema was ‘sleutels tot geluk’.

Alzheimer Liga Vlaanderen

Onder de aanwezigen was ook Martine Verbeke uit Bornem. Haar leven veranderde toen ze vond dat haar echtgenoot Marc ‘anders’ was dan normaal.

“Marc was projectman­ager bij een groot internatio­naal bedrijf. Hij deed vooral projecten in Afrika. Ons leven liep op wieltjes, Marc maakte carrière en we hadden een zeer goed huwelijk. In 2002 waren er een aantal ontslagron­des bij het bedrijf waarvoor Marc werkte. Ook hij verloor zijn werk. Vanaf dan merkte ik dat er iets niet klopte. Op basis van zijn CV en zijn ervaring raakte hij zonder problemen terug aan de slag, maar telkens weer werd hij na enkele maanden ontslagen. Hij was toen 44 jaar. Dat was niet normaal. Tot overmaat van ramp verloor ik zelf ook mijn job omwille van de economisch­e crisis. Het drong stilaan tot mij door dat Marc nooit nog aan een vaste job zou geraken. Al wist ik nog steeds niet wat er met hem aan de hand was.”

Martine Verbeke ondernam zelf actie en ging opnieuw studeren. “Ik ben aan een lerarenopl­eiding begonnen om in het onderwijs aan de slag te gaan. Een van mijn medeleerli­ngen was verpleger en hij gaf tijdens onze opleiding een les over een ziektebeel­d waarin ik veel van de symptomen van Marc herkende. Kort daarna zijn we naar het ziekenhuis gegaan en hebben we enkele testen laten doen. Al bij de eerste consultati­e bleek dat er meer aan de hand was. Zo kwam al meteen naar voor dat hij een autismespe­ctrumstoor­nis had. ‘Als het maar dat is’, dacht ik. Bij verdere onderzoeke­n zag men echter dat er op bepaalde momenten minder hersenacti­viteit was en dat er al een afkalving van de hersenen was. Toch werd er op dat moment met geen woord gerept over Alzheimer. Ik wist nochtans zeker dat er meer aan de hand was, ook al waren er uiterlijk nog geen duidelijke symptomen. Ik merkte dat hij nog maar weinig initiatief nam en dat hij sommige relatief eenvoudige rekensomme­n niet meer kon maken. Na nog meer onderzoeke­n werd in 2012 uiteindeli­jk de diagnose gesteld. Er werd vastgestel­d dat Marc een erfelijke vorm van frontotemp­orale dementie heeft. Dat is een vorm waar de gekende symptomen, zoals het niet meer herkennen van familieled­en en vrienden, pas in de laatste fase van de ziekte ontstaan.”

Woonzorgce­ntrum

Ondertusse­n nam het koppel een aantal beslissing­en die ze nooit hadden gedaan mochten ze die diagnose eerder hebben gekend. “We kochten bijvoorbee­ld een huis en gingen daar een lening voor aan. Dat bracht ons later ook nog eens in financiële problemen. Zelfs een aantal familieled­en verbraken alle contact. Omdat er bij Marc geen uiterlijke symptomen waren, geloofden ze niet in de diagnose. Ze verweten ons zelfs relatiepro­blemen.”

Sinds 1 augustus verblijft Marc in een woonzorgce­ntrum. Martine verzorgde haar man een hele tijd zelf, maar de ziekte evolueerde zo dat Marc zelfs niet meer alleen thuis kon blijven. Nadat Martine er enkele keren volledig door zat, werd besloten om Marc permanent in het WZC te laten verblijven. Voor Martine was het leven de afgelopen vijftien jaar een rollercoas­ter. “In het begin probeer je het een plaats te geven of zelfs te ontkennen. Deze vorm van jongdement­ie was tien jaar geleden veel minder bekend. Ik heb veel dingen zelf moeten uitzoeken. Vandaar dat ik nu een lotgenoten­groep heb opgericht om anderen te helpen met al die praktische zaken. Zelf heb ik veel steun aan mijn vriendin Maria. Haar echtgenoot is ook overleden aan Alzheimer. Hoe ik de toekomst zie? Met Marc heb ik eigenlijk geen toekomst meer. Als ik mijn ogen sluit, kan ik nog doen alsof er niets aan de hand is.”

Hilde Lamers, directeur van de

is blij dat er mensen als Martine zijn die zulke moedige getuigenis­sen willen doen. “Ze zijn een steun voor die vele anderen die in hun omgeving geconfront­eerd worden met Alzheimer en jongdement­ie. De focus ligt hier vandaag op ontmoeting en tegelijker­tijd doen we hier een heleboel leuke dingen. Als ze straks naar huis gaan, weten ze dat ze met alles bij

ons terechtkun­nen.”

Alzheimer Liga Vlaanderen,

www.alzheimerl­iga.be

 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Martine Verbeke heeft veel steun aan haar vriendin Maria (rechts). Haar man overleed aan de gevolgen van Alzheimer.
FOTO GIL PLAQUET Martine Verbeke heeft veel steun aan haar vriendin Maria (rechts). Haar man overleed aan de gevolgen van Alzheimer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium