Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu komt de moeilijke horde

EU-leiders keuren Brexit-akkoord goed, maar Brits parlement ligt dwars

- ARNOUT GYSSELS

Amper een halfuur hadden de Europese regeringsl­eiders nodig om de Brexit-tekst goed te keuren. En die deal is definitief: er is geen onderhande­lingsmarge meer mogelijk, klinkt het. De Britse premier Theresa May moet de tekst nu voorbij het Britse Lagerhuis krijgen. Een zo goed als onmogelijk­e opdracht. “Daar bestaat op dit moment voor geen enkele vorm van Brexit een meerderhei­d”, zegt professor Europese Politiek Steven Van Hecke van de KU Leuven.

“Vandaag is een trieste dag”, zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Het zijn bewoording­en die ook de Duitse kanselier Angela Merkel en andere staatslui hanteren. De Europese regeringsl­eiders schaarden zich allemaal achter de tekst die de Brexit in goede banen moet leiden. Zo komt het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie weer een stapje dichterbij.

“Op zich weinig verrassend”, zegt professor Europese Politiek Steven Van Hecke. “Het enige land dat zich vooraf roerde, was Spanje. Dat had vragen over Gibraltar. Maar ze krijgen van geen enkel ander land bijval.”

De moeilijkst­e stap moet nu nog volgen. De Britse premier Theresa May moet het akkoord in de komende weken immers voorbij het Lagerhuis krijgen. En daar zitten de hardliners van haar eigen partij hun messen al te scherpen, zijn haar coalitiepa­rtners hun steun aan May aan het herbekijke­n en is de oppositie op oorlogspad. Het zou een half mirakel zijn, mocht May de tekst vlot voorbij de parlements­leden krijgen. “Op dit moment bestaat voor geen enkele vorm van Brexit een meerderhei­d”, zegt Van Hecke. “En voor deze halfzachte Brexit loopt al zeker niemand warm.”

Open brief

Desondanks houdt May vast aan haar koers. Ze noemt de tekst die nu op tafel ligt de enige mogelijkhe­id en richt zich in een open brief tot alle Britten om haar standpunt kracht bij te zetten. “Op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie en starten we een nieuw hoofdstuk van onze natie. Dat moet het moment zijn dat we de labels leave en remain achter ons laten en dat we samenkomen als één volk. Om dat te doen, moeten we doorzetten met de Brexit door ons achter de deal te scharen.”

Ook uit Brussel krijgen de Britten dezelfde boodschap mee. “Dit is wat op tafel ligt, beter dan dit wordt het niet.”

Al is die boodschap volgens Van Hecke wel met een korrel zout te nemen. “Voor een groot deel is dat bluf. Als May de stemming in het parlement verliest, zal ze snel weer in Brussel staan. Europa zal wel nog wat kleine toegevinge­n willen doen.”

Motie van wantrouwen

Tot het zover is, moet May vechten voor haar politieke leven. Een motie van wantrouwen blijft haar als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangen. En als er vervroegde verkiezing­en komen, is de situatie nog erger. “Dat heeft May in 2017 zelf al eens geprobeerd. Toen wou ze haar positie verstevige­n”, zegt Van Hecke. “Ze verloor haar meerderhei­d. Geen enkel parlements­lid wil zijn eigen zitje nu nog riskeren.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De deal over de Brexit met de EU-leiders is rond. Nu pas komt het moeilijke gedeelte voor Theresa May: haar eigen Lagerhuis overtuigen.
FOTO PHOTO NEWS De deal over de Brexit met de EU-leiders is rond. Nu pas komt het moeilijke gedeelte voor Theresa May: haar eigen Lagerhuis overtuigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium