Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Longen van de planeet happen naar adem

Verdere ontbossing brengt Amazonewou­d op ‘fataal kantelpunt’

-

Met 20% van de zuurstofpr­oductie op aarde vormt het Amazonewou­d de longen van onze planeet. Maar het regenwoud trapt op z’n adem. Na jaren van hoopvol nieuws, gaat het weer de verkeerde kant uit. De boskap was de voorbije tien jaar nooit zo hoog als nu en het regenwoud bereikt stilaan een kritiek kantelpunt.

Satellietb­eelden van de Braziliaan­se overheid kleuren ieder jaar minder groen. Uitdijende rode vlekjes tonen waar ontbossers aan het werk zijn geweest. Vorig jaar verdween 7.900 vierkante kilometer bos, wat ruwweg overeenkom­t met een kwart van België. Het is van 2008 geleden dat het regenwoud nog zo hard kromp. Een

is het niet. Deskundige­n zien al enkele jaren een stijgende trend en niets wijst erop dat die gaat keren.

In vergelijki­ng met de jaren negentig en begin deze eeuw, toen jaarlijks gemiddeld 20.000 vierkante kilometer bos sneuvelde, deed Brazilië het tot voor kort nog behoorlijk. De Braziliaan­se minister van Milieu ijvert zelfs voor meer middelen om de illegale houtkap te bestrijden.

Maar op 1 januari treedt Jair Bolsonaro aan als president. Een man die het voorbeeld van zijn Amerikaans­e ambtgenoot wil volgen door uit het klimaatakk­oord van Parijs te stappen. Tijdens zijn verkiezing­scampagne beloofde Bolsonaro meer ruimte te geven aan de landbouw en de mijnbouw. Hij mikt daarmee op snel economisch­e succes, vindt professor bosbeheer Bart Muys (KU Leuven). “Een onverstand­ige keuze waarmee Brazilië zichzelf in de voet schiet.”

accident de parcours

Geen herstel mogelijk

Naarmate meer en meer bos verdwijnt, dreigt ’s werelds grootste regenwoud in een kritieke toestand terecht te komen. Sinds het begin van de ontbossing in de jaren zeventig ging bijna 20% verloren. Deskundige­n vrezen dat het Amazonewou­d een kantelpunt nadert, waarna het niet meer te redden valt. “We weten niet precies wanneer zo’n

plaatsvind­t, maar het bestaat zeker”, legt Muys uit. Zijn vakgenoot aan de UGent, Kris Verheyen, wijst op het belang van het woud voor de neerslag in de regio. “Als de hoeveelhei­d bos te klein wordt, dan vermindert de neerslag. Dat zou een drama zijn voor de Argentijns­e graanschuu­r en een eventueel herstel van het regenwoud onmogelijk maken.”

Bijkomend probleem: omdat zoveel bomen worden verbrand, wordt het Amazonewou­d stilaan zelf een uitstoter van broeikasga­ssen.

De ontbossing draait volgens Muys en Verheyen niet zozeer om houtproduc­tie. Daarvoor zijn de houtsoorte­n te divers en bijgevolg weinig commerciee­l interessan­t. “Hout dient hooguit als bonus. De voornaamst­e reden voor ontbossing is landbouwui­tbreiding”, stelt

tipping

point Muys. Veeteelt en sojaproduc­tie zijn de grootste boosdoener­s. Naar beide is internatio­naal veel vraag. Daarom

kunnen we volgens Muys de verantwoor­delijkheid niet zomaar afschuiven op de Braziliaan­se overheid. “Ook wij dragen een verpletter­ende verantwoor­delijkheid. Voeder voor Belgisch vee komt vaak uit het regenwoudg­ebied.”

Gunst van landbouwer­s

Jarenlang slaagden milieubewu­ste politici erin de landbouw in bedwang te houden. Voormalig president Lula voerde tussen 2003 en 2011 volgens Verheyen een effectief beleid. “Hij riep grote reservaten in het leven, waardoor de ontbossing afnam.”

Na zijn aftreden begon een periode van politieke onzekerhei­d. Om de gunst van de landbouwer­s te krijgen, versoepeld­en Lula’s opvolgers het beleid. “En nu Bolsonaro”, zucht Verheyen. “Die zal er geen goed aan

doen.”

 ?? FOTO'S GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ??
FOTO'S GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium