Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

- Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Wakker schieten

Het wordt tijd dat de Belg wakker schiet. In andere landen komen ze ook op straat. Maar geweld keur ik niet goed. Dat die relmakers daar nu misbruik van maken, was te verwachten. Ook Frankrijk heeft daar last van.

DAVID SUYS,

ANTWERPEN

‘Uitstappre­mie’

Natuurlijk juich ik de acties van de ‘gele hesjes’ toe. We zaten er vorig weekend in Frankrijk zelf middenin, en soms waren die acties bijna ludiek te noemen. Jammer dat er weer een hoop crapuul zich mengde bij deze acties in Frankrijk en België. Zíj zijn als enige verantwoor­delijk voor het schandalig­e vandalisme. Maar denken de ministers nu werkelijk dat iedereen die met een dieselwage­n rijdt, die nu ineens van de hand zal doen om zich een duurdere elektrisch­e auto aan te schaffen? Een aantal jaren geleden werd de aankoop van een dieselwage­n nog hoog aangepreze­n en zelfs aangemoedi­gd met premies. Nu worden wij daarvoor gestraft met torenhoge brandstofp­rijzen, extra kosten bij de autocontro­le en de verkeersbe­lasting en worden we gebrandmer­kt als de ergste vervuilers. Waar blijft onze ‘uitstappre­mie’ voor dieselwage­ns?

ANNE-MARIE MARIËN,

Meebetalen

DEURNE

Het is heel simpel. Ik heb alle respect voor actievoerd­ers die hun ongenoegen willen uiten, maar los daarvan blijft vandalisme gewoon ontoelaatb­aar. Laat een bevoegde magistraat of rechter hier snel een besluit over vellen en een raming maken van de reeds aangericht­e schade en eventueel gedonder dat in de toekomst nog zal worden aangericht. Wie wordt opgepakt, moet meebetalen, dat is klaar.

GEERTJE OOSTERLYNC­K,

Misplaatst

ANTWERPEN

De acties van de ‘gele hesjes’ zijn totaal misplaatst. Ze willen blijkbaar allemaal een auto, maar als er betaald moet worden voor verzekerin­gen, rijtaks, een parkeerpla­ats of benzine, dan is het kot te klein. En al die lafaards die zich mengen tussen de echte actievoerd­ers en nu ongestraft de eigendomme­n

van zowat iedereen denken te moeten vernielen, moet men veel harder aanpakken.

FRANS TRUYENS,

DEURNE

Niet georganise­erd

Het probleem is dat die ‘gele hesjes’ amper of zelfs niet georganise­erd zijn. Het enige dat je moet doen om erbij te horen is een geel fluohesje dragen, en dan is het onvermijde­lijk dat mensen met andere bedoelinge­n zich bij de actievoerd­ers gaan aansluiten.

PATRICK VAN LIEFFERING­E,

Belastinge­n

YERSEKE

ANTWERPEN

De grootste onkosten van benzine zijn belastinge­n erop. En als men afhankelij­k is van een auto, werkt dat als een zure appel.

ANTON VERMAST,

Handenvol geld

Het vernielen van publiek eigendom kost ons handenvol geld. Dat zijn financiële middelen die niet zullen vloeien naar de beoogde doelstelli­ng van deze actie.

MARNIX VAN ESBROECK,

MECHELEN staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres.

RSZ voetballer­s

Omwille van de laksheid van een aantal instanties wil Maggie De Block (Open Vld) als minister van Sociale Zaken haar deel van de voetbalwer­eld opkuisen. De huidige RSZ-regeling voor voetballer­s is immers ferm voorbijges­choten aan de originele bedoeling. De arme voetballer die we een gunstregim­e geven, bestaat namelijk niet meer. Nu krijgen zij een behoorlijk tot riant loon, de toppers zelfs een astronomis­ch loon. Deze gunstmaatr­egel moet niet afgeschaft worden, maar wel aangepast. Een dergelijke regeling zou moeten gelden voor iedereen die werkt. Ofwel moet er een systeem zijn gebaseerd op het al dan niet overschrij­den van een bepaald brutosalar­is, ofwel een met beperkende salarissch­alen. De ministers moeten de modaliteit­en vastleggen en de zaak implemente­ren, dan scoren ze een wereldgoal met een zekere kwalificat­ie voor de verkiezing­en in mei 2019.

PAUL ROYMANS,

JAN HERMANS,

BOECHOUT

Water met een geurtje

Transport over water is niet altijd de oplossing voor files en ecologie. Dat bewijst het geurtje aan het drinkwater ten gevolge van de gezonken boot in het Albertkana­al. Ik durf er niet aan denken wat er zou gebeuren als er nog ernstigere vervuilend­e transporte­n zouden zinken.

JULIA BEIRINCKX,

PUTTE

Politieke voornemens

De verkiezing­en in mei zullen er weer snel zijn, en er worden alweer vele aantrekkel­ijke voorstelle­n gedaan waar weer niets of heel weinig van zal worden uitgevoerd. Minster De Block (Open Vld) wil de grote voordelen van de sporters aan banden leggen, in was er sprake om de parlementa­ire uittreding­svergoedin­gen aan te passen. Zelfs een werklooshe­idsuitkeri­ng willen de politici bespreken, het openbaar vervoer moet beter en de btw en taksen op brandstof moeten omlaag. Nochtans bestaan de werklooshe­id en het gewaarborg­d inkomen al, maar dat zal wel alleen blijven voor de arbeiders en is weer veel te min voor de dames en heren die het zelf gaan moeten beslissen. Dus er zal niets veranderen, of toch niet veel.

De Zevende Dag

KINROOI

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium