Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Grensovers­chrijdend

Charlotte Vanhecke, bedenker ‘Loslopend Wild’, maakt nieuw komisch programma voor

-

dat is de voorlopige titel van een nieuw komisch programma voor VTM. De humor draait rond vier soorten grensovers­chrijdend gedrag: seksueel, discrimina­tie, geweld en pesten. Medebedenk­er en regisseur is Charlotte Vanhecke (37), het brein achter komische reeksen als en “Twee derde van de moppen hebben we weggegooid. We willen niemand kwetsen.”

Grensovers­chrijdend,

Kafka.

Loslopend Wild

“Het zijn delicate opnames vandaag. We doen iets in de sfeer van SM.” In een piepkleine bungalow in Willebroek poseert Charlotte Vanhecke gewillig met een stevige zweep voor de fotograaf. “Gisteren waren we nog in het kasteel van Gaasbeek aan het draaien”, zegt Vanhecke, “Voor een sketch met ridders en prinsessen in de Middeleeuw­en. Dat was De helft van de dag in de kou buiten, de andere helft binnen, in dat koude kasteel. Het was een stevige draaidag, maar het gaat er fantastisc­h uitzien.”

Weinstein

keizwaar.

Op vijf oktober is Charlotte Vanhecke begonnen met de opnames van haar programma dat voorlopig

Grensovers­chrijdend heet. Het idee ontstond tijdens een lunch met Johnny Quidé, de man met wie ze het productieh­uis Hopman oprichtte. “Het ging eigenlijk niet over het werk”, zegt Vanhecke, “Wel over die #MeTooaffai­re met Harvey Weinstein. Moeten we daar niks mee doen, zei Johnny, daar moet toch ook humor in zitten? Aanvankeli­jk zag ik het niet meteen. Het leek me nogal veraf, die verhalen van Amerikaans­e actrices die onheus werden behandeld tijdens castings. Zelf had ik nog nooit iets in die zin meegemaakt, ik dacht echt dat we héél diep zouden moeten graven om verhalen te vinden die als inspiratie konden dienen. Maar toen dacht ik terug aan mijn eigen studentent­ijd, aan het HRITS. Daar hadden we ook kotfeestje­s waar een docent studentes probeerde te kussen. Van acteurs hoorde ik dat zij gelijkaard­ige dingen hadden gezien op de toneelscho­ol. En als kind moest ik ook uren aan een stuk in mijn ondergoed

Charlotte Vanhecke

Regisseur

‘‘We doen dit niet met een missie, we gaan hier geen taboe mee doorbreken. Het moet gewoon grappig zijn, dat is genoeg.”

op de gang wachten voor een medisch onderzoek, dat zou nu niet meer kunnen. Het is allemaal wat voorzichti­ger en preutser nu.”

Samen met Nele Meirhaeghe begon Charlotte Vanhecke sketches te schrijven rond vier vormen van grensovers­chrijdend gedrag: seksueel, discrimina­tie, geweld en pesten. Gevoelige thema’s, beseft ze: “We zijn ons daar altijd heel bewust van geweest. De voorbereid­ing duurde dan ook veel langer dan bij Ik denk dat we de helft van de sketches hebben weggegooid, misschien zelfs twee derde. En we hebben de scenario’s door heel veel mensen laten nalezen. Door vrouwen én mannen, jong en oud, homo en hetero, blank en niet-blank. We hebben er zo veel mogelijk mensen bij betrokken om uit te sluiten dat we iemand zouden kwetsen met een mop. We legden alle meningen naast elkaar en namen daar het gemid-

Loslopend

Wild.

 ?? FOTO WIM KEMPENAERS ?? Charlotte Vanhecke.
FOTO WIM KEMPENAERS Charlotte Vanhecke.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium